Tuesday, 11 December 2012


Assalamualaikum warga IT.
Hidupan di campus makin terasa bahang dan STRESSS !!
assignment yang banyak oke itu prkra yg normal.presentation yang last minit tanpa sbarang persediaan.. ohhh~ bertambah STRESSS ! konflik bersama kawan sekelas, serumah, seasrama.. oh.. bila umur makin meningkat, bnyak masalah harus dipikir, diselesai dan dialami..banyak hati yg perlu dijaga..
aku rindu zman kanak-kanak aku.. !




Bila direnung kembali..kita sebagai manusia, remaja yang menimba ilmu. Tidak patut  mngeluh untuk mencari ilmu, mngadu domba dan memburukkan orang, mnghasad dengki sesama manusia

Perkara ini smua mnghalang kita untuk menambhkan ilmu pengetahuan..
Rai penah terpikir… kenapa kita je yang perlu jaga hati org, perasaan org.. ada tak org fikir tentang kita, perasaan kita...

Bla rai berfikir begitu, baru rai faham dan dijadikan motivasi untuk diri sendiri.. biar lah kita yang begitu… biarlah mereka dngan kehidupan mereka, sikap mereka.. biarlah mereka nmpak kita jahat.. ganjaran itu datang dari ALLAH bukan dari mereka..


Ada tak orang admire kat aku.??
Ahahaha~ kelakarkan bunyi dia..
Ada ke tak ada..
Confirm la tak ada..
Asyik aku ja usha dia, intip dia, stalker dia
Dia penah tak dia wat kat aku cm tu..?
Penah tak..???!!!
Seperti peringgi cari timba !

 

 Ok..terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda untuk mmbaca
Love.Live.Laugh J

Tuesday, 27 November 2012

sakit + hepi (:


Assalamualaikum warga IT semua..
Sad story nak dikongsi..
Saya terkena carliee wat pertama kali.. waaarrrrrrrr~ sakit ya amat. Pedih la..
Eh korunk taw tak charlie tu mcm mana.????
Kalau tak taw sila rujuk gambar dibawah eh..



Disini rai sertakan sedikit latar belakang serangga yang bernama charlie
Nama bukan main sedap. Macam omputeh.. sekali datang bawak penyakit..

Charlie” atau Penyakit Kulit Kumbang Rove
(Paederous Dermatitis)
Kumbang Rove adalah serangga yang biasa terdapat di Malaysia. Badan serangga ini
,mengandungi toksin ‘paederin’ (gelaran ’ Paederous dermatitis’ diberi ) yang menyebabkan
kepanasan pada kulit setiap kali kumbang ini di lenyekan.
Reaksi ini dipanggil Penyakit Kulit Rove (Paederous Dermatitis)

Kumbang Rove atau lebih dikenali juga dengan nama tempatan Semut Semai, Semut Kayap
atau Charlie, mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning
gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah
abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras. Selalunya, kumbang ini
kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya
dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan
menaikkan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kala jengking untuk menakutkan
musuh. Ia boleh terbang dan berlari pantas diatas air.


*terima kasih en.Google* 

Dalam duk sakit.. ada ke patot ada membe sorang nie nak kenakan rai.. kan xpasal2 dh kena sembur gn rai.. hahahaaa~
Act. Rai dpt no yg xdkenali. So bila jawab. Dy tnya nma rai ap. Rai rasa ragu2 la nk gtaw nama rai.. siap nk berkenalan bgai.. bila rai tnya ni sapa, dy ckap kalau nak berkenalan baru dy gtaw nama. So rai jawab la nk berkenalan cm mna nama pon xtaw. So last2. Rai kata xnak. Dia nak letak phone baru gtaw..
Sampai hati tak kenal aku noh.?
Ehhhhhhh~ cm kenal la pulak suara tu *tetiba kenal terus*
Bila dah taw sapa gerangan pemanggil tu.. ap lagi..jerit satu rumah la jawab nya.. hahaha.. menjerit jerit rai. Smpai serak suara rai nie ha..
Tetiba hepi.. ada jugak org teringat kat kita nie kan..walaupn lama xjmpa.. ingatkan diorunk smua dh xingat dah kat kita nie, sahabat selamanya J

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Saturday, 24 November 2012


Assalamualaikum warga IT..ehehheee~  I am Back untuk menulis.. fuuuu~

Lama nya xupdate blog..
Sejak dua mnjak nie rai xberapa nak sehat, xde suara..maybe sbb cuaca xberapa nak menetu.nak dijadikan cerita, sebenarnya hari khamis hari tu rai ada presentation. Oh my.. mcm mana nak present kalau suare dh xde nie ==’’
Group kitorang mmg dh prepare nak wt prentation, tapi disebabkan rai xde suara, so lectre tundakan tarikh kitorang presnt ke mnggu depan
Perghh nasib baik lectre tu boleh consider wat mnggu depan, kalau tak ntah la rai nak present mcm mna ngan suara xde.. heee~
Sekarang pon suara serak2 ada mcm xde je..

Cerita untuk hari ni. Rai  merupakan ahli relasis. Setelah hampir sbulan mnyertai relasis kat UniMAP nie, rai mmg xpernah nak beramah mesra dengan kawan2 rela yag lain. First tu rasa mcm mana la rai nak communicate dgn diowang smua nie..? nak stat cakap mcm mana ek? Diowang nie dah la berlatar belakang social yang berbeza.. dah la selama 3 tahun rai akan menyertai aktiviti ko-k nie..cm mane ek.?
So, hari rai telah membuat permulaan yang baru, sudah ada bibit mesra antara kami. Mksud rai. Sudah ada satu pertalian sebagai sebuah pasukan relasis.. wah nampaknya dah maju selangkah. Bagus RAIHANA ! J
Jadi, lepas nie dah x risau. Diowang memang happening and sporting. Jadi rai dah simpulkan di sini jangan pandang org dari luaran je k.
Maybe rai nie Nampak je cm sombong, susah didekati. Tapi kalau sekali korang dah dekat dgn rai. Mmg dah tak tahan nak layan sikap rai yang gila2 nie.. haha~

Memo: mnggu depan rai ada kem relasis. Lama xp kem dan xsabar nak tunggu 31/11 nie..

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Sunday, 18 November 2012


Assalamualaikum warga IT
Pada 9/11 hari tu merupakan paper yg terakhir untuk mid-term test dan hari cuti untuk kitowng balik ke kampong.. dapat cuti sminggu beb.. smpena deepavali dan Maal Hijrah.
Rasanya belum terlmbat lagi rai nk mngucapkn
HAPPY DEEPAVALI buat penganut agama hindu..
Dan
SALAM MAAL HIJRAH buat muslimin dan muslimat sekalian J
Heee~ best sngat cuti kali ini.. dpt jumpa parents., jumpa kawan2 smua.. hewww.. masa deepavali hari tu kwan india rai ada jmput ke rmah dia..kita sbgai rakyat 1 Malaysia *tetiba patriotik*  harus la menziarahi kawan kta.. smua kawan rai masa form 6 dulu *xla smua act.* berkumpul kat umh dia.. mmg riuh habis.. ye le dh hmpir 6 buln xjmpa..peluk cium smua..hahaa.. rindu katakan~
Satu lagi masalh yang dialami oleh rai..
 bila duit PTPTN nak masok !!!!!!
Sejak mnjadi mahasiswi ni.. smua benda kena wat sndiri.. dari kita bagun tdo smpai tido.. sbg contoh..
Dulu masa rai jadi pelajar sekola.. sarapan mak sediakn. Duit sekolah mak bagi. Balik rumah mkan tengahari mak sediakan.. smua mak sdiakn…
Skarang kat university. Srapan kena beli. balik rumah xad mknan tngahari dsediakan..kena beli kat luar.. begitu jga dgn makan malam..  smuanya memrlukan wang..
Tak pe lah rai..sabar ek.. xlama lagi masok la duit PTPTN tu.. nanti kalau dh dapat jngan boros sudah.. *pesan untuk diri sendiri* ;)

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Tuesday, 6 November 2012

serba sedikit


Assalamualaikum warga IT..ehehheee~  I am Back untuk menulis.. fuuuu~

Setelah hampir  2 bulan 3 hari bergelar mahasiswi di sebuah university luar Negara. Baca dan eja betul2 okeh.. l.u.a.r.n.e.g.a.r.a  mmg sukar utk mnyesuaikn diri di negeri org.. dgn cuaca yg xsama dgn PENANG di tanah airku yg terchenta.. I miss a lot.. mesti kowang smua nk taw kan kt mana rai belaja.?
Rai belaja kat PERTH’lis’ lol.. hahahahaa~ kat UniMAP je..  tapi setelah 2 bulan 9 hari berada disini. Alhamdulillah rai dh boleh menerima utk tnggal di sini. Walhal smua org msti dh taw. Kat PERTH’lis’ ni xsemaju PENANG or negeri2  yg lain.. ye la kat sini xde panggung wayang, jusco, McD (rai xla suka sgt nk mkn McD nie. Ramai org duk kecoh sgt  kt PERTH’lis’ nie xde McD ap yg sdap sgt pn rai xtaw ==’’) tapi xpe..rai xkisah sgt bnda2 nie smua.. kalu rndu nak tgok wayang..balik je penang..bukn jauh pn.. 2 jam 30 minit kalau naik bas..nak g jusco ke carefour ke tesco ke giant ke semua pun boleh
 kawan2 kt sini mmg best la.. classmate mmg sempoi. Housemate yang superb best. Masa first msok sni pn agak risau . Tapi lepas dh bersuai kenal..diorunk mmg best.. Alhmdulillah..
So sekarang ni kena sesuaikan diri rai dgn environment baru at UniMAP.. kena bawak nama university. Sekarang dah jadi mahasiswi, bukan pelajar sekolah..memang first time tu agak susah nak bawak diri sebagai mahasiswi .. tapi setelah 2 bulan kat sini dah boleh menerima keadaan.. pelajar sekolah dengan mahasiswi mmg suatu bnda yang berlainan. Dulu zaman sekolah zaman comot2 hahaa~ main2.. kalau at university nie dah lain, cara belaja pun dah lain.
Apa-apa pun rai kena berusaha untuk mnggenggam segulung ijazah. Harapan rai dgn keluarga rai.. itu yang diharapkan. Agar Allah permudahkan segalanya.. Aamiin~

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Friday, 2 November 2012

saya kembali menulis :')


Assalamualaikum.. waahhhh ! lama nya xwat entry baru..dah berhabuk blog rai nie.. (fuhhh..uhuk uhuk batuk sbab byk sgat habuk)  ye la dh dekat 4 bulan kut  xbuat entry baru.. bukan apa.. rai mmg nk wat entry baru..tak penah lupa  nak update cite rai yg baru,  tapi.. masa.!  Masa tu terhad sgt utk rai.. rai sibuk. Bnyak benda rai kena buat.. bunyik mcm keja kalah kan pekerjaan PM je..bz memnjang ==’’


Lepas buat entry rai yg terakhir pada bulan julai tu.. rai sibuk gn kerja smbilan rai pada bulan puasa.  Mmg  xad masa lngsung. Sbb rai msok keja pukul 10 pagi – 11malm.  Sebelum bulan puasa tu pn kitorunk dh kena wt byk keja.. kena ambil stok baru. Kira stok lama..dan byk lg..  Buat prepartion utuk ke university lagi la..itu la.ini la..dan  mcm2 bnda rai kena buat.. mmg letih !

Tapi rai xleh salah kan masa..rai pn kalau dh berminat untuk blogging ini xada alasan untuk berhenti menulis  dan meng’update’ cerita2 baru… betol tak.? Salah rai jugak..kalau dh mnat berblog tu kena cari ruang waktu untuk menulis cerita2 yg baru..betol tak? Maaf !

insyaAllah lepas ni rai akan kembali aktif utk berblog..dan akan meng’update’ cite rai pada korunk smua.. harap korunkg sudi la membaca eh..walau xseberapa mana pun cite rai nie.. eheee~

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J




Monday, 16 July 2012

syukur Alhamdulillah :')



ASSALAMUALAIKUM..SYUKUR ALHAMDULILLAH YA ALLAH. Akhirnya dapat jugak smbung belaja ke university keperingkat ijazah. Impian semua manusia yang nak melanjutkan pelajaran. First, masa habis SPM agak frust sbb xdapat smbung ke peringkat diploma dan matrik. Huh ! sedih gila. Untuk membalas dendam sbb xdpt smbung ke peringkat diploma dan matrik rai masuk form 6.

Dulu masa di tingkatan 5 dah tekad xmau smbung form six la. Tapi memang la ramai yg xmau masuk form six. Sebab xbebas, kena ikut peraturan sekola, jadi budak sekola, paling xsuka kena pakai baju sekola. Last last dapat smbung sana. Form six jugak nak ambil rai smbung untuk sambung belajar [Terima kasih J] . Lain kali jgn pndang lekeh sangat form six. Dekat form six rai belaja macam macam taw. Memang xrugi langsung sambung form six. Serius !

Time tu rai nak study bersungguh dan nak balas dendam untuk keputusan SPM rai yang seberapa tu. Alhamdulillah dengan berkat doa. Ibu bapa yang selalu sokong keputusan rai nak sambung belaja kat mana J . Bantuan guru-guru dan rakan yang mmg best plus sporting, sntiasa buat lawak yg xkering gusi hahaha. Atas sokongan semua mmbuatkan rai xberputus asa. Dan terus berusaha untuk mndapat pointer 3 keatas. Syukur syukur !

Dalam keseronokan mnyambut berita gembira ini, rai rasa sedih sebab ada rakakn2 rai yang tak dapat nak smbung ke peringkat ijazah.. buat korunk sahabat2 ku. Rai doakan kejayaan korunk. Mungkin rezeki korunk bukan sekarang mana nak taw rezeki korunk kat tempat lain. So, korunk jgn sedih ok. Teruskan usaha korunk semua. Selagi ia adalah keputusan terbaik korunk rai akn terus sokong dari depan dan belakang. InyaAllah. terus kn usaha korunk okeh ! J


Popet aria.rai : erkkk..berdebar2 la pulak nak masuk alam university ni. First tme kot. Mudah-mudahan rai dpt mnyesuaikn diri ekk~ haha ! 

Tuesday, 10 July 2012


Mulakan entry dgn ASSALAMUALAIKUM . . J

Yahoooooooo !!!!  happy gila..nak taw kenapa rai seronok sgt.. gaji dah dapt semalam..hehe
Act. Smalam lg nk buat entry ni. Memandang waktu amat mencemburui  jadi  xsempat la nk buat entry tentang kegembiraan yang terukir sbab dapat gaji..ahahaa~

awat hang seronok sgt rai oi.lama ni dpat gaji jugak.?  [satu suara cuba bertanya]

weh ! aku happy la..bulan ni aku dpat gaji lebih. Xla lebih mana pun. Lebih sikit ja.. tapi rai tetap bersyukur. ALHAMDULILLAH J

Happy bak hang. Dapat gaji, first benda yang  rai nk buat ialah shopping beb. Huhu~

Shopping untuk diri sendiri la..  memandangkan banyak benda kena beli utuk keperluan diri sendiri.. kesian diri aku lama sudah terabai.. uhuk uhuk [nk buat drama sikit] .. asyik pikir pasal kerja kerja. Barang keperluan dari tak ada dan ada yg sudah uzur pun tak perasan. Sampai org tegur.. malu oii ! sampai kena tegur kat tempat public.. cis ! kuang asam betoi. Nak tegur pun tgok la kiri kanan sama. Ada org ke tak.. Menjatuhkan martabat aku ja..
Tapi terima kasih buat yg menegur tu..kalau dia tak menegur myb rai tak taw benda tu dh uzur plus nazak.. thanks beb !

INSYALLAH jadi kot p shopping Sabtu ni.. kalau tak aral melintang.. aiseyhh ! memandangkan Sabtu mnggu depan dh start puasa. Mana ada masa nk shopping semua
Nak shopping raya ka wey.? Xada arr..shopping besa2 ja.. beli la apa yg patut dan yg berkenan.. tgok la mcm mana nk shopping utuk raya ke takk.  Tapi kan.. bulan puasa ni mmg tak sempat la shopping untuk persediaan raya. Sebab rai kerja bulan puasa ni.. full time pulak tue.. dr 10 pg sampai 10 malam.. ermm.. tak  taw la bos yg cakap mcm tu..

Woit woit woit.. mnggu nie result upu untuk lepasan STPM/ MATRIK/ DIPLOMA/ nak kuar..bopa hari bulan eh.? Ada dengar cakap kuar 14 hari bulan nih..ntah..nanti rai check lain.

Pop-pet cik Rai.Arai : xsabar nak tunggu Sabtu ni.. J
                                       erkk ketaq sbb result upu nak kuar dah. Grrrrr ! @.@ 

Tuesday, 3 July 2012

money ~



ASSALAMUALAIKUM.. wahh skunk dah 13 syabaan  xlama lagi dah nk posa pastu nak sambut raya..  nak kena beli baju raya. Kasut raya. Tudung raya. Mcm2 lagi laa.. aduh duit lagi. Rai berharap sngat gaji  bulan nie rai dapat lebih sikit. Kan hari sabtu smpai selasa rai berniaga kat ekspo. Mntak2 dapat lebih 2 3 ratus ke. Haha~ ingat bulan nie nak beli jeans satu. T-shirt polo satu. T-shirt biasa 2 helai. Kasut sepasang.. Pastu..pastu nk simpan duit sikit nak beli handphne baru. Memandangkan sekarang zaman IT smua pakai handphne touch screen, ada wi5 bagai, rai pun nk jugk ikut perkembangn IT ni semua. Agak lama jugak la rai pakai handphne rai yang sekarang ni..nak jugak beralih angin walaupun handphne tu ok tapi sejak dua menjak ni dia buat perangai pulak. Mybe rai duk kata nak beli handphne baru sbb tu dia merajuk kot.. haha . mengaraut la rai nih.. aishhh~

Bulan ni movie The Amazing Spiderman nak kuar kat panggung. Huh ! xsabar nk p tgok.. haaaa~ duit lagi. Nak beli tiket wayang dh tgok wayang tak kn xbeli snek nk wt kudapan smbil menonton cita tue, duit lagi.. hermm.. duit2.. tapi bila diingatkn balik. Kalau kita duk simpan ja duit tu, xbelanja rasa rugi la pulak kan, kita dah keja penat [xla penat sangat heh!] kalau kita tak menggunakn waktu yg terluang nie untuk berseronok rugi jugk kn.?? At least kita nk jugak rehat, bersosial. Tak kn nk kerja,kerja,kerja.. WHAT THE BORING LIFE .!!! betul kan.?



Persediaan raya taun nie.. emmm~ nanti2 la rai pikir..hehe~ posa pon blom dah pikir nk raya.. haila !





Popet cik rai arai : nowadays money is everything. Without money we can't live
Allah is everything to me. Without Allah I am nothing. #FACT :')







Sekian. Live.Love.Laugh 

KEEP SMILE : )



Wednesday, 27 June 2012

ASSALAMUALAIKUM.. hye hye.. ehem jawab salam dulu okey. hehe.. amboi awt rai nmpak teruja sngat nih.? sajaaa nak wat syok wakakaka~ perghhhh berapa abad xupdate blog, dh berapa abad xupdate status, dah berapa abad xupdate twett..hemboi mcm retis kena update status gn tweet slalu follower pon xberpa ramai... xlama mana pon. baru 5 hari dah kecoh. tu la padah nya hari2 duk on9 memnjang.. haila ! 
ni rai baru balik dr ekspo Seberang jaya..dekat 4 hari jugak la ekspo tu. rai pergi sana pukul 10 pagi balik pukul 12 tgh malam atau 1 pagi la jugak

hewhew~ xnak tnya ke mcm mna ekspo tu, rai letih ke tak.? bosan ke tak.? sale mcm mne.? haha~ rai tnya soalan biar rai je yg jawab eh... semuanya berjalan lancar, ekspo tu mmg best, owsem. ada mcm2.. ada kerbau. ada kambing, ada burung. ada arnab. ada ikan. ada kek lapis, ada minyak wangi.ada itu ada ini~ mcm2 lah nak cerita pon banyak sangat.. haa best giler siot.. ha amik ko.. nak kata xletih tu bohong la.. dari pukul 11pg hingga 12 tgh malam atau 1 pagi la.tapi xla letih sangat sedang2 saja. sale.? Alhamdulillah ada jugak org beli..syukur~ 

hari first mmg bosan la.. tapi mai hari kedua bosan jugak tp dh kurang, ketiga tudia rancak abih siok gila dan keempat rai dh tunjuk belang dengan perangai rai yg gila-gila.. haha~ jumpa kawan baru. kerja baru..jumpa org baru huhuu~ best yo. act. masa kt ekspo tu rai belajar banyak benda.. dalam melakukan pekerjaan kita harus selalu berfikiran positif, ingat kerja tu satu ibadah, dan selalu bertegur sapa. kita jangan la sombong sangat nak bertegur sapa. tapi berpada pada la nk tgur tu..jgn tunjuk kegedikkan anda ya...tak elok ! hehe [ sekadar nasihat ].



okeh. kita tutup topik diatas.. Manusia yg berjaya ialah manusia yg selalu berfikiran positif. Manusia yg sihat ialah manusia yg selalu memaniskan mukanya dgn senyuman. Manusia  yang cekal ialah manusia yang tidak kenal erti putus asa.


sekian ~ :')



popet ci rai arai :- [ lihat gmbar dibawah ]




Friday, 22 June 2012

NEW

ASSALAMUALAIKUM.. haaaaa.. cmmana blog rai skunk.. dh tukar wajah baru.. lawa tak..mmg xlawa pon. act. rai bkn la taw sgt nak design2 blog ni.. just nak beralih hangin jaa~ duk buat benda ni menyebab kn badan rai sakit ow.. dh dekat 3 jam jgk la nk renew blog ni berhadapan gn lappy.. ini la hasilnya.




sejak dua tiga bulan ni.. brain rai ni 'blackout' no idea ! .. tak taw kenapa.. no wonder la lama xupdate blog..sebab tu dah bersarang blog rai [ kesian ] kadang2 rai rasa rai xada cerita yg best2  nk kongsi..bkan mcm korunk.. ye la korunk .. pandai bercerita, pandai kongsi idea korunk  gn entry2 baru korunk..hmmmmmm ~ rai.. tak taw nak kata apa dah.. kenapa rai buat blog eh.??? [ berfikir ] bila hmpir 2 jam berfikir no idea.. ntah rai pon xtaw..eh jap2 rai dh ingat [selepas 2 minit berfikir]. rai buat blog ni sebab,nak merepek or popet popet. nak kongsi pengalaman or ilmu yg rai pelajari [ INSYAALLAH ], nak luahankn isi hati..ala mcm diari tu..tp xla smua ok..kenapa rai xwat buku diari ek.. emm [berfikir] hah ! sebab rai xsuka menulis, lenguh tangan ! lalalalaaa~ [ mula nak merepek ]




sebenarnya.. esok.. 23/6 rai nk g seberang jaya.. ada ekspo.. rai g jual barang la kt sana.. dari pukuL 10 pg smpai 10 malam. fuh ! leteh kowt.. nak buat mcm mana nak cari duit utk masa hadapan. tak kan nak harap duit mak bapak kowt.. kannnn.? mood sejak sminggu dua ni xberapa nak okey.. sebab dikelilingi dgn manusia yg berlatar belakang pendidikan dan sosial yg  berbeza.. ermm. besa la kan.. manusia bukan smuanya sama.. sesetengah tu depan nmpak baik belakang jahat.. dah ada jgk depan nampak jahat belakang dia baik.. 




popet cik rai arai: mood untuk mematangkan diri.. [ hahaha. lawak dgn statement itu ] boleh ke cik rai oi..


SEKIAN ~ 

 suka la gambar kambing nie.. SENYUM :')

Thursday, 21 June 2012

perbezaan


Assalamualaikum dan salam satu Malaysiaa ! apa khabar sehat.?  Tercetusnya idea  nak buat entry kali ini semalam time landing ats katil nak tido tiba- tiba teringat zaman kanak kanak dulu.. main Guli. Main Tudung Tin. Main Tuju Kasut. Main Aci Ligan Menyorok. Main Gasing. Main Pondok-pondok. Main Kad Tepuk. Main Congkak. Main Batu Seremban. Panjat Pokok.[ paling best ] Mcm2 lagi la lah.. kebanyakn semua tu permainan bdk laki2.. korunk perasan tak..  dulu kecik2 mmg ganas sikit org Penang panggil kahaq. Kalau jatuh pokok ke jatuh atas tanah ke. Luka sini ke luka sana ke. Lebam sini ke lebam sana ke. Rasa mcm xada apa2 yg berlaku bak kata org dh kebal dgn bnda tu smua.. nak sapu ubat mmg xada masa sbb sibuk nak bermain..parut tu semua mmg dh jadi corak batik kat tubuh badan ni..  dulu kecik2 rai mmg guna sehabis mungkin zaman kanak2 utk bermain ni.. keluar umah pukul 3ptg balik umah dekat 7 malam jugak la.. mak mmg selalu marah sbb balik lewat..walaupun dh janji xnak buat dah. Tapi esk buat lagi. Main xingat dunia kata kan..wahhh! Rindunya zaman dulu... yo la~ nanti besar panjang mana boleh main dh bnda2 ni semua.. even. Kalau jumpa kawn sepermainan msa kecik dulu. Msti dorunk pun teringin nak main. Tapi, sekarang dh besar pnjang, dh remaja dh. Bz gn hal masing2.  Budak2 zaman sekarang ni mana main dh permainan yg kita main dulu. Memang  xwujud dah. Nak taw sebab apa. Budak zaman sekarng xmain la guli. Congkak. Aci ligan nyorok. Dan lain2. diorunk suka main game computer. Contoh permainan game comp. Yg popular sekarang apa nama dia.. DOTA eh.? Ntah la..rai taw pun sbab ramai duk kecoh sal game nie kat laman sosial.. main game kat FB la. Game online. Game PS2 dn banyak lagi la.. budak zaman sekarang main kat aircond xmain la kat bawah cahaya matahari..mcm kitorung dulu panas, hujan kitorunk redah.. mmg best giler.. berpeluha bis..itu lah perbezaan antara budak2 zaman dulu dgn zaman sekarang.. beza kan.? Ye lah.. dulu zaman handphne 3310 sekarang zaman hndphne touch screen.. mmg berbeza kan..



zaman dh berubah dunia dah maju  




senyum selalu ....

Monday, 11 June 2012

muhasabah diri :')

testing testing,,ehem ehemm..ASSALAMUALAIKUM dan hye hye..entry kali ni rai nk muhasabah diri..merujuk pada entry yg lepas..entry pasal rai xpuas hati kat someone tue..walaupun benda tu dah lama.. rai rasa rai kena lupakan perkara itu.. sebab pada hari tu, rai ad dengar satu ceramah . emm tentang ...hah xingat ar.. =_='' .. penceramah tu adalah seorang Doktor pakar Hati (Dr.). Dr tu cakap..org yg tak memaafkn kesalahan org lain. walaupun dia sakitkn hati kita pada 2 minit yg lalu. tapi kita masih mnyimpan dendam, marah atau sekutu dgn nya. dia adalh manusia yg mensia sia kn hidupnya di muka bumi ini..haaaaa~ mmg terkena kt diri rai sndirri.. Alhmdulillah. rai tersedar akhirnya..bila Dr. tu ckp mcm tu..sifat marah, benci , kecewa rai terus terpadam. sebab Dr. tu cakap kita kena maafkn org lain walaupun dia sakitkan hati kita. kita just dengar apa yg dia ckap walaupun ucapan dia amat mnyakitkn hati kita, tapi bila dh abis, kta lupakan. pretend mcm xada apa yg berlaku.mcm buat hati kering la.walaupun dia sakitkn hati kita, kita buat xada apa2. just maafkn jerr. mmg betul la apa yg Dr. tu cakap.. lepas dengar. rai rasa mmg betul. dan Dr. tu cakap manusia yg selalu mnyimpan perasaan marah nya. dendamnya mudah mendapat penyakit berbanding dgn manusia yg selalu memaafkn kesalahn org lain dan mereka yg suka snyum pun akan sukar mndapat pnyakit. sebab perasaan marah, dendam dan sekutu dgn nya itu merupakan pnyakit hati. so buat korunk yg nak hidup sihat jaga la hati tu dn peliharalah ia [ termasuk la rai ]..sbb sebelum ni rai ada sifat benci kat seseorg tu.. sebab dia telah memalukn diri rai shingga rai xada keyakinan diri.. ramai dah yg ckap sruh rai maaf kn dia.. rai degil ! tapi, bila dh dengar Dr. penceramah tu ckap. rai dgn ikhlas hatinya maaf kn org tu tnpa sebarang dendam..[ aamiin ] :)

okeh..sekian..keep smiling ok 

Thursday, 7 June 2012

luahan hati

ASSALAMUALAIKUM..emmm, lama xwat entry baru kan..rasa kekok la pulak..ok rai nak stat popet.. semalam time rai nk on d way nak tido. rai terpikir satu bnda nih. walaupun dah lama, tapi benda ni duk kacau feeling rai ni.. bukan la ap.  benda ni berkaitan dengan rai punya feel la..ye la rai malu kot and terasa bila dia ckap macm tu di depan org luar yg lebih tepat casher kat 1 mall.. ermm, dia ckap benda tu, rai malu taw x. rai dh tegur dia dh kenapa ckap mcm tu kat depan org tu, rai pun ada jgak perasaan malu. dia cakap "word" tu bnda yg normal. hang [rai] ja sensitip lebih.. ade ke patot. "word" tu perkara yg normal..hahaahaa~ "word" bg rai kurag ajar la. xelok la cakap mcm tu. boleh jatuh kan malu org taw x. casher tu pn dengar la. siap senyum2 lagi. cuba jaga perasaan org siket. perangai dia mmg macam tu. semua nak dia ja betul. bila org tegur dia kata kat kita balik. [aneh2 manusia nie] umor dah meningkat, tapi perangai mcm manusia tak guna otak [ maaf ayat rai agak kurang ajar ] rai dah lama tak puas hati dgn dia, tapi dah masak dgn sikap dia nih, bila tgur sikit mula la dia tak puas hati dgn kita. dia mula la cari kesalahan kita. tu yang payah sembang dgn org pendek akal. Maaf ! dah lama dah tak puas hati dgn dia..emm tak ap la..setakat ni ja coretan utk hari ni. Sekian

keep smiling :)

Friday, 25 May 2012

I need some rest !

ASSLAMUALAIKUM..hye..agak lama xbuat entry baru
 kan..ehemm, sjak smnggu dua ni rai pnya emosi
agak terganggu sedikit dgn masalah peribadi , keluarga dan 
macam lagi..biasalah kehidupan, msti lalui situasi itu
smua kan.? xtaw nk luahkan kat sapa..kalau luah kat org yg 
salah nak mampus, rai xsuka org yg suka
mngungkit kisah lmpau rai, bila kita dah luahkan perasaan 
kita dia ungkit balik, agak perit hati dan perasaan ni
untuk menanggung, dan sejak kebalakngan ini bnyak 
masalah yang mnganggu emosi rai, hati rai hnya rai sorang
ja tahu. maybe orang lain tak tahu sebab rai xsuka tunjuk 
masalah rai kat orang lain. walaupun masalah tu kecik
rai akn rasa perkara tu besar, pelik ! nasib baik rai boleh 
kawal perasaan ni, dan bila bersama dgn orang lain 
rai tak nak involve perkara ni smua.. kadang2 rasa diri ni 
dipergunakan dan diambil kesempatan oleh orang 
lain...tapi rai dah bertekad nak jauhkan diri  dan nak
bersendirian tanpa kawan. buat sementara waktu ni. rai  
xnak jumpa diorunk semua. boleh kan.? rai nak pujuk hati ni..
supaya apa yang berlaku pasti ada hikmah 
nya..betul tak.? I need some rest.







entry kali ni agak emosi sikit..haha~ 
sekian saja coretan dari rai, walau apa pun yang terjadi pastikan kita senyum, walaupun senyum tu palsu. biar kita lindunginya dengan senyuman..mula2 itu mmg la palsu, lama2 nanti, senyuman itu jadi ikhlas :)

Monday, 21 May 2012

makan makan !


ASSALAUMUALAIKUM...

lama blog rai mnyepi kan.kan kan..hahaha ~ ni rai nak cita satu moment yang happy sangat pada hari sabtu 19/05/2012.. pada sbtu tu cg geografi kami En.Mansor Hamad belanja kitorunk mkn2..wahh ~ nak taw sebab apa cg belanja kami, sebab kami ni baikk..[ masuk bakul angkat sendiri ]  ahahahahah~ sebab kitorunk dapat keputusan yang terbaikk dalam subjek geografi dalam STPM~ seronok sangat  sbb-
yg pertama :rai dapat makn free [hahaha~] dan
yang kedua: rai dapat jumpa kawan2 lama rai setelah hampir 5 bulan xjmpa.. dpt jmpa wen ting, huey peng, amir, ca-x, archer, hanim, akim,..
emm happy la dpt jumpa depa smua, kami borak mcm2..gelak2 mmg riuh habih kat restoran tu..dan kawan rai yg sorang ni amir [anak cg Mansor] time kitorunk tgk menu dia cakp
"weh, hari ni cg Mansor nk belanja, pilih makanan yg mahal2" hahaa~ mmg xleh blah ar, mmg makanan kat situ mahal2 pn..ngeeeeeeeeeee~
emm mmgt best kalau dapt jmpa kawan2 kita balik. dapt release tension siket, sebab dapt gelakk2 dapat dengar cita menarik dari depa smua.. seronok la.. heee~
nak buh gmbar tp rai xsempat nak tnggkap gmbar kwn2 rai smua..
happy lah dapt jumpa depa smua, walaupun sekejap tapi bermakna, kita perlu la hargai kawan kita kan.?
ckp mulut mmg sayang tapi hati sapa taw kan..tapi rai tak kisah laaa... heeee~





::::... pada hari tu mmg hari yang amat memenatkan buat rai taw, selamat ada hari ahad, boleh rest sakan..:::::::


sampai sini saja dahulu, k assalamualaikum, keep smiling OK!


Thursday, 10 May 2012




ASSALAMUALAIKUM...hye hye..haha~ dh lama blog rai menyepi tnpa new entry serta popett dr rai ahahaha~
rai nk kongsi satu cerita, mybe cerita ni dh klise, but zaman skunk isu ini semakin hot.. hahaha.! It's about LOVE ! rai nak tnya skit eh, wajib ke zaman skrg ni, perlu ke.. ha knapa rai emo sgt nih. cool bebeh.. ngeee~ bkn apa laa..rai dh lali la..bila jmpa dgn manusia di luar sana tu.. msti ja duk bertanya "weh arai, hg dh ada pakwe ke blom?" atau pn. "kesian kat arai xde pakwe lg"  atau "rai, bila hg nak berkapel nie" hello helloo~ ada wa kisah ke ada pakwe ke x.? rai xkisah la.. biar lbih free dgn xada pakwe berbandg ada pakwe, buat mnyemak kepala otak den ! dan satu lg perkara eh, 

bila kta cakp telepon je msti diorunk pikir "eleh gayut gn pakwe la tu" -haila.! xkan gn pakwe je kite nk gayut beb, gan membe gn mak bapak pn kita gayut jgk laa~
bila kita msg kat hndphne or FB ker diorunk ckap "acececeee! msg gn pakwe la tue" -hahaha~ hnya mampu ketawa ja la..oittt aku msg gn kawan laa..awat ! gn pkwe je korunk msg..oowww~ patot ar bila aku msg korunk satu pn xpenah nk balas ehh.. ish2..
dan satu perkara yg rai paling xsuka apabila org kata. "aku mana ada pakwe, sapa mau kat aku, aku xcantik mcm hmpa" -wat muka sedih, wehh.! desperate ke.? dan ayat nie "weh ada pakwe sorg x? bak aku satu, bosan la bila xada boy nie" -haishhhh.! manusia cm ni pn ad jgk..

Mestilah ada..Allah, mak bapa saya :)

tapi bagi rai skunk, rai selesa dgn status rai skunk, *winkwink* mungkin dgn izinNya hati ni sudah jatuh cinta tahap nak pergi planet pluto [ mana nk taw kan] InsyAllah mudah-mudahan ianya kekal..hahaha~ cm kelakar je rai ckp mcm nie [bila masa jwang weh :P] bg korunk yg tak berkapel lg, jgn sedih, bkn xada yg sayangkan, Allah kan ada. msty ada sbb.. always think positive

 buat korunk yg dah ada pakwe, korunk jgn terasa ek apa yg rai ckap nie, ni juz nk kongsi je, buat korunk dah bercinta tu juz go on, mdah-mudahan kekal selamanya yaa~ tapiiiiii..ingat ye pahala dan dosa sama :) 














SEKADAR BERKONGSI YA..READERS JANGAN TERASA YEA..KALAU KORUNK TERASA MOHON MAAF SANGAT2..APA2 PENDAPAT SILA KOMEN YA
Okey, keep smiling ya 



Monday, 30 April 2012

I AM CHOC. CRAZY~

ASSALAMUALAIKUM..hye2..ermmm..entry kali pasal I AM CHOCOLATE CRAZY~ korunk cam rai gak ke..gila coklat.?? apa2 je flavour coklat msti bantai pnya..mcm rai..hahahaa~  feel this pic. :-



CHOCOLATE  *make me peace*




CUPCAKES COKLAT :) * yummy~ *


CUPCAKE COKLAT+BADAM * great*


HOT CHOCOLATE *feel good*


ICE BLENDED COKLAT *waaaa~*


ICE CREAM DARK CHOCOLATE  *ohsem :) *


CHOCOLATE CAKE *wow*


KEK COKLAT KUKUS MOIST *marvelous*


BROWNIES WALNUT *meleleh air liur*


COKLAT COOKIES *perghh~*


p/s: thanks to Google for this beautiful and ohsem pictures...thanks a lot..  XP

I am sorry readers for make you hungry.
keep smiling kay  

Wednesday, 25 April 2012

kedekut vs. murah hati


ASSALAMUALAIKUM.. ai smua..entry kali ni rai nk cita pasal si kedekut yg bernama Cik Dott (bkn nama sebenar) dan si murah hati yg brnama Cik Tett (bkn nama sebenar)..

story yg pertama si kedekut nama dia Cik Dott (bkn nama sebenar) [hewhewhew]

tipu la kalau korunk xpernah jumpa gn manusia yg kedekut kan kan kan.? hahaa~ terdapat macam2 jenis manusia di atas muka bumi ni. kedekut nk kongsi ilmu la, kedekut nk bagi pinjam barang la, kedekut nk bg pertolongan ketika dalam kesusahan walaupn pertolongan tu sekecil zarah, hah.! pelik bebenor org cam gini.. k fine kalau xikhlas xpayah nak tolong, tp plz think deeply, tak kan la membe nak mntak tolong pun xmaw tolong, kalau nk kata xada hati dan perut pelik la pulak, hari2 duk makn mcm2 ada perut pulak, hari2 duk becerita bab hati and perasaan, tu ada hati la pulak.. manusia~
and one more thing yg rai paling tak suka kedekut ilmu. haishhh..apa pnya org la, ilmu tu perlu dikongsi gn orag lain la beb..Cik Dott arap2 ko pham la eh..

Rasulullah s.a.w  pernah bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”-Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidz
erm dengar tu beb, jgn kedekut sangat nah~ -sekadar berkongsi-

story yg kedua si murah hati Cik Tett (bkn nama sebenar) [ngeee~]

klau yg murah hati mesti korunk semua suka pnya kan kan kan.. dah la murah hati plus baik plak tu.. selalu balnja kita makan (bab makn korunk suka eh,) Cik Tett penah kata klau kita dpt rezeki lbih for ex. duit yg lebih kita kena kongsi gn org lain, (perghh mmg susah nk jmpa org yg mcm ni) baru kita dmurahkan rezeki selalu (Allahua'lam). Cik Tett kita ni bkn blnja makan je taw tp ilmu dia xpernah kedekut nk share gn kitorunk, sentiasa kongsi ilmu yg diperolehi, tak lokek bg bantuan pertolongan semasa membe dalam kesusahan, tp pada zaman skunk memag sukar mncari manusia yg begini, teman yg perfect, ada org cakap manusia skunk mmg susah nk percaya (betul ke?).. Cik Tett tima kasih atas segalanya

Firman Allah di dalam surah al-An’am ayat 160 yang bermaksud:
“Sesiapa yang membawa amal kebaikan (pada hari kiamat), maka baginya (balasan) 10 kali ganda (dari kebaikan) yang sama dengannya dan sesiapa yang membawa amal kejahatan, maka ia tidak dibalas melainkan (kejahatan) yang sama dengannya, sedangkan mereka tidak dianiaya (sedikit pun)”.
-renung-renungkan lah-






keep smiling k Assalamualaikum~

Tuesday, 24 April 2012

hanya mampu suka2 saja~

ASSALAMUALAIKUM..[jawb salam dulu k] hye2 smua.. rai nk kongsi one of my secret to u alls..haha~
since, bnda ni korunk dh taw so dh xjadi rahsia la kann. apa la rai ni duk melalut kan.?
actually dr dulu lagi rai tingin sngat2 nk mkn lolipop cm gini
nampak cm sedap kan..ntah rai pn xtaw sjak bila rai suka mkn gula2 cm ni..
yang pasti rai suka bnda ni start rai remaja lg, bkn zaman kanak2 [tetttttttt~]
-pelik kan rai ni- wahahah~


yag ke-2, rai sbnarnya dh lma nk main bnda ni, nk taw bnda ap, tgk gmbr dibwah nie...


-skateboarding-



-sukan memanah-

rai tingin sgt nk main skate gn memanah, mcm best kan,? mmg rai minat  permainan ni smua, rai dh cari club sukan ni kt area sini, tp xad :(
area KL dn area lain ada la, tp jauh dr sini..hopefully, rai leh join sukan nie di masa akn datang :)

sekian..keep smiling k ^^


Sunday, 22 April 2012

sumpah rai rindu sangat ~

ASSALAMUAlAIKUM... (jawab salam tu dulu..) hye smua..waa~ dh lama xwat entry baru,,ehemm. sbnarnya rai tgh mencari idea baru utk popet-popet kt sini..setelah lama rai xmula nk popet so hari ni rai nk kongsi satu story  k..arap2 korunk suka la ea..
pada satu hariii~ skema la rai ni..ok2 b serius..pada hari sabtu malam tu rai balik kulim..saja sbb lama xbalik kt rumah sana..pada malam tu rai mnyibukkan diri mcari buku  kat satu ruang yg rai smpan buku2 stpm rai..ada bdak junior mntak nota2 geografi, so rai pegi la cari..dalam duk mencari + membelek + mnggeledah buku2 yg ad kat situ,rai terjmpa nota2 yg rai wt dulu tme rai belajar masa stpm..rai tersenyum sorng2.. sumpah rai rindu nk belajar balik macam dulu2..duk sorang2 kat ruang tamu sambil revision kadangg2 tu layan mp3 (sbb snyi sgt kt ruang tamu tu. mula la dgar bnda yg pelik2 tp rai wt do no jerk). tidur lambat sampai pukul 2 pg. minum nescafe sbb xnak bg mngantuk, baca buku, buat nota kecil, buat omwork.. buku2 bertaburan di ats meja studi, xcukup ats meja studi ats kerusi, bila kerusi dh pnuh mula la cr port baru nk letak buku2 tu smua..serius tme rai amk stpm dulu mmg guna buku banyak, rndu kat kwn2 sekolah, rndu kt cg yg sekepala gn student..mmg best la tme tu...bila tgk buku2 tme blaja dulu, tgk tulisan rai masa blaja dulu mmbuatkn rai tersenyum sendiri, 
actually rai dh bosan sgt bila dh xpgg skolah ni, dulu tme skolah ad byk aktiviti yg rai boleh wat, dulu klau tme cti skola pnjang ad kem la, jngle tracking la, lawtan la..mmg best gila la,,rindu ya amt.. bla rai bkak FB ad bdk junior fm 6 upload gmbar diorunk g kem..serius jeles sgt2.. rai nk join jgk .. seyes belaja mmg best la..rai mmg dh xsabar nk tggu smbung belaja..mmg bt korunk yg tgh blaja or bersekolah skunk xrasa ap yg rai rasa, tp cuba korunk tnya kat org yg dh abh blaja, confrm diorag rindu gila..seriously :)


rilex skejap layan komik OK :)




ZAMAN PERSEKOLAHAN ADALAH PALING BEST~
sekian k..keep smiling assalamualaikum [ jwb salam tu :) ]

Wednesday, 18 April 2012

korea oh korea..renungan bersama

ASSALAMUALAIKUM..hye2 smua..perghhhhhh.!!! lama gila rai xwat entry baruu..hahahaa~dah 5 hari laa..korunk rindu x kt rai..perasan gila la rai nie..ngEeee~ 
ok2..kita balik kepada topik yg asal k..seperti yg sedia mklum, rai skunk duk bz tgk cte korea..
alaa..msti xtaw nie..msti xbca entry rai yg sebelom nie (T.T) *wt drama lak rai ni* haha~
rai bru je abis tgk cte King 2 Hearts epsd 8..nk tgk ni pn payah gak la..internet skunk dh slow.. hermmmm..
ok2..skunk arai nk cta satu bnda..rai nk kongsi gn korunk semua k..ad x kt sini sapa2 yg taksub gn korea.? taksub jenis kepalang la..lebih terok dr rai..rai xla mnat sgt gn korea ni..rai mnat biasa2 je
rai nk tunjuk bnda ni kat korunk k


baca dah pic kat atas tu..haa~ dh pham kan..kat sini rai nk bgtaw sikit..korunk semua boleh tgk cta korea smua ni *nasihat tuk rai skali k* tapi jgn la terlalu taksub sgt ea..smpai nma RASULULLAH pn xtaw..ish3..mnusia cm ni pn ad gk ke..klau korunk minta lgu korea smua tu..hr2 dgar lagu korea smapi leh hafal habih..jgn la lupa nk dengr lagu asma al husna, zikir, bertasbih..klau korunk suka tgok cita korea, jgn la lupa tgk ceramah dan tazkirah tetang islam kt tv smua tu...klau korunk snggup layan korea smpai 4 jam sehari. jgn lupa nk solat ea..bkn solat wajib je..solat sunat pn skali la ea..xkn la tu pn xleh kan..kita manusia sering lalai gn hiburan dunia..kita boleh berhibur tp jgn la over sgt..smpai mlanggar syariat Islam...
nahh rai sertakan video dr Ustaz Azhar Idrus..slamt mnonton  :)



k sekian je la ekk..keep smiling ^^