Monday, 30 April 2012

I AM CHOC. CRAZY~

ASSALAMUALAIKUM..hye2..ermmm..entry kali pasal I AM CHOCOLATE CRAZY~ korunk cam rai gak ke..gila coklat.?? apa2 je flavour coklat msti bantai pnya..mcm rai..hahahaa~  feel this pic. :-



CHOCOLATE  *make me peace*




CUPCAKES COKLAT :) * yummy~ *


CUPCAKE COKLAT+BADAM * great*


HOT CHOCOLATE *feel good*


ICE BLENDED COKLAT *waaaa~*


ICE CREAM DARK CHOCOLATE  *ohsem :) *


CHOCOLATE CAKE *wow*


KEK COKLAT KUKUS MOIST *marvelous*


BROWNIES WALNUT *meleleh air liur*


COKLAT COOKIES *perghh~*


p/s: thanks to Google for this beautiful and ohsem pictures...thanks a lot..  XP

I am sorry readers for make you hungry.
keep smiling kay  

Wednesday, 25 April 2012

kedekut vs. murah hati


ASSALAMUALAIKUM.. ai smua..entry kali ni rai nk cita pasal si kedekut yg bernama Cik Dott (bkn nama sebenar) dan si murah hati yg brnama Cik Tett (bkn nama sebenar)..

story yg pertama si kedekut nama dia Cik Dott (bkn nama sebenar) [hewhewhew]

tipu la kalau korunk xpernah jumpa gn manusia yg kedekut kan kan kan.? hahaa~ terdapat macam2 jenis manusia di atas muka bumi ni. kedekut nk kongsi ilmu la, kedekut nk bagi pinjam barang la, kedekut nk bg pertolongan ketika dalam kesusahan walaupn pertolongan tu sekecil zarah, hah.! pelik bebenor org cam gini.. k fine kalau xikhlas xpayah nak tolong, tp plz think deeply, tak kan la membe nak mntak tolong pun xmaw tolong, kalau nk kata xada hati dan perut pelik la pulak, hari2 duk makn mcm2 ada perut pulak, hari2 duk becerita bab hati and perasaan, tu ada hati la pulak.. manusia~
and one more thing yg rai paling tak suka kedekut ilmu. haishhh..apa pnya org la, ilmu tu perlu dikongsi gn orag lain la beb..Cik Dott arap2 ko pham la eh..

Rasulullah s.a.w  pernah bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”-Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidz
erm dengar tu beb, jgn kedekut sangat nah~ -sekadar berkongsi-

story yg kedua si murah hati Cik Tett (bkn nama sebenar) [ngeee~]

klau yg murah hati mesti korunk semua suka pnya kan kan kan.. dah la murah hati plus baik plak tu.. selalu balnja kita makan (bab makn korunk suka eh,) Cik Tett penah kata klau kita dpt rezeki lbih for ex. duit yg lebih kita kena kongsi gn org lain, (perghh mmg susah nk jmpa org yg mcm ni) baru kita dmurahkan rezeki selalu (Allahua'lam). Cik Tett kita ni bkn blnja makan je taw tp ilmu dia xpernah kedekut nk share gn kitorunk, sentiasa kongsi ilmu yg diperolehi, tak lokek bg bantuan pertolongan semasa membe dalam kesusahan, tp pada zaman skunk memag sukar mncari manusia yg begini, teman yg perfect, ada org cakap manusia skunk mmg susah nk percaya (betul ke?).. Cik Tett tima kasih atas segalanya

Firman Allah di dalam surah al-An’am ayat 160 yang bermaksud:
“Sesiapa yang membawa amal kebaikan (pada hari kiamat), maka baginya (balasan) 10 kali ganda (dari kebaikan) yang sama dengannya dan sesiapa yang membawa amal kejahatan, maka ia tidak dibalas melainkan (kejahatan) yang sama dengannya, sedangkan mereka tidak dianiaya (sedikit pun)”.
-renung-renungkan lah-






keep smiling k Assalamualaikum~

Tuesday, 24 April 2012

hanya mampu suka2 saja~

ASSALAMUALAIKUM..[jawb salam dulu k] hye2 smua.. rai nk kongsi one of my secret to u alls..haha~
since, bnda ni korunk dh taw so dh xjadi rahsia la kann. apa la rai ni duk melalut kan.?
actually dr dulu lagi rai tingin sngat2 nk mkn lolipop cm gini
nampak cm sedap kan..ntah rai pn xtaw sjak bila rai suka mkn gula2 cm ni..
yang pasti rai suka bnda ni start rai remaja lg, bkn zaman kanak2 [tetttttttt~]
-pelik kan rai ni- wahahah~


yag ke-2, rai sbnarnya dh lma nk main bnda ni, nk taw bnda ap, tgk gmbr dibwah nie...


-skateboarding-



-sukan memanah-

rai tingin sgt nk main skate gn memanah, mcm best kan,? mmg rai minat  permainan ni smua, rai dh cari club sukan ni kt area sini, tp xad :(
area KL dn area lain ada la, tp jauh dr sini..hopefully, rai leh join sukan nie di masa akn datang :)

sekian..keep smiling k ^^


Sunday, 22 April 2012

sumpah rai rindu sangat ~

ASSALAMUAlAIKUM... (jawab salam tu dulu..) hye smua..waa~ dh lama xwat entry baru,,ehemm. sbnarnya rai tgh mencari idea baru utk popet-popet kt sini..setelah lama rai xmula nk popet so hari ni rai nk kongsi satu story  k..arap2 korunk suka la ea..
pada satu hariii~ skema la rai ni..ok2 b serius..pada hari sabtu malam tu rai balik kulim..saja sbb lama xbalik kt rumah sana..pada malam tu rai mnyibukkan diri mcari buku  kat satu ruang yg rai smpan buku2 stpm rai..ada bdak junior mntak nota2 geografi, so rai pegi la cari..dalam duk mencari + membelek + mnggeledah buku2 yg ad kat situ,rai terjmpa nota2 yg rai wt dulu tme rai belajar masa stpm..rai tersenyum sorng2.. sumpah rai rindu nk belajar balik macam dulu2..duk sorang2 kat ruang tamu sambil revision kadangg2 tu layan mp3 (sbb snyi sgt kt ruang tamu tu. mula la dgar bnda yg pelik2 tp rai wt do no jerk). tidur lambat sampai pukul 2 pg. minum nescafe sbb xnak bg mngantuk, baca buku, buat nota kecil, buat omwork.. buku2 bertaburan di ats meja studi, xcukup ats meja studi ats kerusi, bila kerusi dh pnuh mula la cr port baru nk letak buku2 tu smua..serius tme rai amk stpm dulu mmg guna buku banyak, rndu kat kwn2 sekolah, rndu kt cg yg sekepala gn student..mmg best la tme tu...bila tgk buku2 tme blaja dulu, tgk tulisan rai masa blaja dulu mmbuatkn rai tersenyum sendiri, 
actually rai dh bosan sgt bila dh xpgg skolah ni, dulu tme skolah ad byk aktiviti yg rai boleh wat, dulu klau tme cti skola pnjang ad kem la, jngle tracking la, lawtan la..mmg best gila la,,rindu ya amt.. bla rai bkak FB ad bdk junior fm 6 upload gmbar diorunk g kem..serius jeles sgt2.. rai nk join jgk .. seyes belaja mmg best la..rai mmg dh xsabar nk tggu smbung belaja..mmg bt korunk yg tgh blaja or bersekolah skunk xrasa ap yg rai rasa, tp cuba korunk tnya kat org yg dh abh blaja, confrm diorag rindu gila..seriously :)


rilex skejap layan komik OK :)




ZAMAN PERSEKOLAHAN ADALAH PALING BEST~
sekian k..keep smiling assalamualaikum [ jwb salam tu :) ]

Wednesday, 18 April 2012

korea oh korea..renungan bersama

ASSALAMUALAIKUM..hye2 smua..perghhhhhh.!!! lama gila rai xwat entry baruu..hahahaa~dah 5 hari laa..korunk rindu x kt rai..perasan gila la rai nie..ngEeee~ 
ok2..kita balik kepada topik yg asal k..seperti yg sedia mklum, rai skunk duk bz tgk cte korea..
alaa..msti xtaw nie..msti xbca entry rai yg sebelom nie (T.T) *wt drama lak rai ni* haha~
rai bru je abis tgk cte King 2 Hearts epsd 8..nk tgk ni pn payah gak la..internet skunk dh slow.. hermmmm..
ok2..skunk arai nk cta satu bnda..rai nk kongsi gn korunk semua k..ad x kt sini sapa2 yg taksub gn korea.? taksub jenis kepalang la..lebih terok dr rai..rai xla mnat sgt gn korea ni..rai mnat biasa2 je
rai nk tunjuk bnda ni kat korunk k


baca dah pic kat atas tu..haa~ dh pham kan..kat sini rai nk bgtaw sikit..korunk semua boleh tgk cta korea smua ni *nasihat tuk rai skali k* tapi jgn la terlalu taksub sgt ea..smpai nma RASULULLAH pn xtaw..ish3..mnusia cm ni pn ad gk ke..klau korunk minta lgu korea smua tu..hr2 dgar lagu korea smapi leh hafal habih..jgn la lupa nk dengr lagu asma al husna, zikir, bertasbih..klau korunk suka tgok cita korea, jgn la lupa tgk ceramah dan tazkirah tetang islam kt tv smua tu...klau korunk snggup layan korea smpai 4 jam sehari. jgn lupa nk solat ea..bkn solat wajib je..solat sunat pn skali la ea..xkn la tu pn xleh kan..kita manusia sering lalai gn hiburan dunia..kita boleh berhibur tp jgn la over sgt..smpai mlanggar syariat Islam...
nahh rai sertakan video dr Ustaz Azhar Idrus..slamt mnonton  :)



k sekian je la ekk..keep smiling ^^

Friday, 13 April 2012

Kings To Hearts

ASSALAMUALAIKUMM..hye smua..haha~ dah 3 ari dh xwt entry baru..kan2..rai bz ke skunk,??? bz ke..mcm artis dan PM la pulak duk bz memnjang..ngee~
bkn apa la..skunk rai duk bz tgk cite korea baru kat dramacrazy..ye lah dh rai bohsan sgt so rai layan korea je la..bkn p..dh lma xtgok cita korea..tu yg kempunan nk tgk nih [ cm org mngandung plak duk kmpunan2 nie].haha~
ada la stu hari tu rai rajin sgt duk servey cta korea baru kt facebook..rai tertarik kat drama korea nie 


rai layn cita ni pon semalm la..sbb pelakon dy rai kenal :).. tgk first epsd still ok lg..bla dh smpai epsd 2 and so on cm best la plak..skunk dh abih smpai epsod 6..epsod 7 n 8 dh ad tp xda eng sub la plak..dh la xsabar nk tgk smbungn dy ap jad...rai ni bkn pham sgt bhasa korea ni klau xad eng. sub. (jujur) haha~ skunk drama ni bru tyang smpai epsd 8..epsod lain xtyang lg..maybe mnggu2 akn datang kot 
(rai memrlukan sdkit kesabaran untuk mnunggu) *poyo*
haha~.rai berhrap sgt cita ni best dan ending dy pon meletoppp.!!
k sekian keep smiling ye ^^

Tuesday, 10 April 2012

cara tangani stress - rai nyer style..-

ASSALAMUALAIKUM..hye2 smua..pe kabor..rindu x kt rai..haha~ [perasan ingt artis ke nk rndu2 kt hg..cit podah.!! (kata kt diri sndiri wakakaka~)] nk cite ap ek hr ni..emmm~ biar rai pikir dlu..
sebenar nya rai dh lma pikir nih..haha~ rai nk kongsi kt korunk cara nk tngani stress..
npa ekk, tiba2 rai nk cita sal stress ni..haha~ bkn ap..mnusia sering mnglami stress so..kt sini rai nk kongsi2 la kt korunk cara nk tngani nya.. klau korunk smua duk stress jerk..nt boleh dpt pnyakit taw kdg dpt risiko bunuh diri..korunk nk ke.? Astagfirullah al azim..klau rai xnk la..mntak smpang la..
meh rai nk gtaw cara nk tngani stress mlalu kaedah rai sndiri :)....


firstly :
mohon ketenangn kepada Allah yg Esa..kita sbgai hmba Allah di muka bumi ini hndak meminta pertolongn serta ketenangn kepadaNya. ini adalh cara yg terbaik :)

secondly:-
tgk gmbr di ats..sdap x coklat tu..waa~ sdap kn..so klau korunk rasa stress mkn la coklat..korunk jgn risau coklat xmngemukkn..klau korunk xska mkn coklt..boleh digntikn gn ais cream..walllaa~

thirdly:-
ini pon cra yg terbaik jugak..korunk menagisla spuas2 hati korunk ek..
dgn cara ni boleh mngurngkn stress korunk..jgn malu..korunk nangis je..ngis la kt tmpat yg xad org..haha~


fourth:-

 ni pon cara yg terbaik jugak..bersenam..keluarkn peluh korunk..main la sport yg korunk minat..spt main futsal, football,badmnton etc gerenti tenang pnyalah..dismping tu boleh kurngkn berat bdn srta
 mngeluarkn sisa toksid kt bdn tu..


lastly:-

tgk gmbr kt ats tu..cntikkan alam ciptaan Allah S.W.T kan.. so klau korunk stres2 g la bersiar2..lihat keindahan alam smula jadi cptaan Tuhan..insyAllah pasti tenang.. :)




sekian je la ekkk..ini jerk yg dpt rai kongsikn wt korunk smua...hrap2 ap yg rai bg ni betullah dpt kurngkn stress korunk yg sdng stress tu (apa yg aku ingin ktakn ni) haha~ 
kay keep smiling ^^

Saturday, 7 April 2012

ikhlas dari hati~

ASSALAMUALAIKUM..hye smua..oke hari rai nk citer pasal ikhlas dari hati.. npa ek tiba2 jerk rai nk citer sal ikhlas2 nih ekk.rai tertarik stu article nih..jp ekk rai copy paste kt sini~


‎:: Soalan ::


Ustaz , saya ni TAK BERTUDUNG . Ada orang tanya , bila nak pakai tudung ? Saya kata saya tak nak pakai kalau TAK IKHLAS . Apa pandangan ustaz ?


:: Ustaz Azhar Idrus ::


Bertudunglah walau TERPAKSA . Solatlah walau TERPAKSA . Puasalah walau TERPAKSA . Kerana kewajipan itu memang kadangkala sifatnya terpaksa .
Dari keterpaksaan itu , perlahan2 kita akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi ikhlas keranaNya .


Kalau nak tunggu ikhlas , sampai bila nak tunggu baru nak beribadah ?


*Hidayah perlu dicari , bukan tunggu . Macam makanan , kalau tak suap , ia tak masuk ke dalam mulut .

bkn smua benda kita kita kna ikhlas..ada sesetngh bnda jer kita kna paksa utk ikhlas kn hati kita..mcm tuntutan agama..klau xikhlas bertdung..smpai bila kta nk ikhlas nk tutup aurat, smpai bla kita nk ikhlas puasa., smpai bila kita nk ikhlas mngerjakn solat..manusia skrg nk pkai tutup pon dh rasa panas la, rimas la..nk wt solat mcm mambebnkn jerkk..posa pulak rasa cm nk mati...mcm2 alasn yg dcrinya..kalau pikir begitu sampai tua pn xttp aurat, xsolat dn xpuasa xtaw nk kta ap dah...tambh dosa jerkk..korunk nk ke.? tuntutn agama kita kena buat..kita kena ikut setiap suruhan ALLAH S.W.T.. ada hkmah nya ALLAH suruh kita wt cm tu

YANG KE DUA. 
Senyum lah, walau hati mu terasa sakit,
Senyum lah, walau diri mu merana,
Senyum lah, walau engkau disakiti..

Kerana dibalik senyuman mu itu,
Tersimpan satu kekuatan,
Kekuatan yang akan membangkitkan mu,
Memberikanmu semangat baru..

Di balik senyuman mu,
Timbul perasaan sabar,
Engkau ikhlas akan semua yang terjadi,
Engkau berserah pada yang Esa,
Engkau Redha dengan ketentuan-Nya,
Kekuatan senyuman mu, akan memberikan mu erti kehidupan,
Senyumlah, kerana senyuman mu amat berharga.. :))

 syum pn kdg2 kita perlu pksa..walaupn kita sakit hati, pedih, luka, sedih, kita terpaksa sbb, snyuman akn membuatkn kita rsa bhagia..senyum dpt merawt segala duka..senyum membuat kita bhagia dalam sedih..
dannnnn..


so karunk semua keep smiling kay daa~ ^^

Friday, 6 April 2012

kisah fB rai.. biasa2 je larhhh~

ASSALAMUALAIKUM...hye smua.. rai nk cite sikit pasal nieyhh..hahaa~ nk cite sal ap ehh...rai popet2 je larhh..arap2 korg suke ehh..hehee~ pada 4 hb april ae tu..rai gn membe2 lain duk main like2 kt fb..wahhh~ mmg rai kena teruk la gn membe2 rai..diorunk like semua status,foto, cmment dan lain2..perghhh~ mmg gila la.. noti rai byk giler la..lebih 2++ nk dkat 3 rtus larhh~ hahaa..tp best la jgk diorg like smua..popular sat rai..wakakakaa~ tp best la dpt mngeratkn silaturahim antara km..rai main like2 ni pon gn kwn2 rai yg dh lme xjmpa taw..tp bila diorg "serang" cm ni nmpak best la..hahaa~

 yg ni diorng ber2 "serang" rai sama2..fuhhh~ mmg gila rai kna "serang" dgn diorunk berdua.. dekat 2++ jgk la..hahahaa FAz IZ's dan Mohd Fakhri

yg rai yg "serang" kt kwn rai atau 'sis'..dlm diam dy wt bnda nie...hahaa~ 
tengs sis sbb ajr wt bnda ni.. :) Faten Nur

haha~ ni gn Cha Faseha..mngsa  kedua rai pas tu dy serng rai balik..
kes blas dndam larhh nie..haha~ terbaek la korunk..

k2 ni cita yg rai nk kongsi gn korunk semua..dlm best duk main benda2 ni..ada seorg kwn rai..kwn lame jgk la...xrapt tp knal la..dy antr msg kt fb..mula dy tnya rai tgh wt pe, smua nya bermula gn soaln yg normal..tp ad satu soaln tu yg rai rase pelik..dy tnye rai, rai ad pakwe x..rai rasa pelik..rai tnye la la dy npa weh..asal tba2 tnya cm tu.? pas tu dy tnya..ada x lg, ak nk pas kt hg sorg..aikkk~ nk main pas2 pulak pkwe2 nie..ingt rai jenis cm tu..suke hti dy je nk pas2 pkwe..rai jawb la rai xmo..dy ckp pkwe ni segak org nya.. helloooo~ klau segak pn ingat rai nk ke...asal segak je nk dbngga2 kn..then rai jwb rai xmau..rai ckp la. npe bg kt rai bg la kt org lain~ tp dy nk bg kt rai jgk..rai jwab aku xmawww... oke.. dy pksa rai jgk la..tp keputsan muktamad..no thanks la...
ok daa~ keep smiling kay :)

Wednesday, 4 April 2012

ASSALAMUALAIKUM..hye smua..di sini rai ad cerita nk dikongsikan satu cerita sedih dan satu cerita happy rai nk stat gn cta sedih dulu ek..

pagi  td rai dpt mscall dlm pukul 10.50 lebih g tu la..rai ingt spe rai call balik..kwan lama rupanya..dy nk inform kt rai pasal pemergian ayah kawan rai..tme rai dengar tu.. rai rasa longlai. rai kenal ayah kawan rai tu..dy baik org nye..kesempatan ini rai mintak korunk doa kn spya ayah kwn rai ditempatkn dikalangan org yg beriman..sedekah kn AL-FATIHAH buat arwah..


di sini rai sertakan hukum mendoakn si Mati 
(rai copy paste je)

  Mendoakan si Mati adalah sunnah hukumnya dan dibolehkan apabila mencontohi sunnah Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wa sallam dan para sahabat baginda atau amalan orang-orang Salaf as-Soleh.  Kemudian terserah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala untuk diterima atau ditolak.  Penjelasan ini adalah bersandarkan kepada ayat-ayat di bawah ini:
وَالَّذِينَ جاءُ وْا مِنْ  بَعْدِ هِمْ  يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْـفِرْلَنَا وَلاِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَ بِالاِيْمَانِ.
"Dan orang-orang yang datang sesudah mereka itu akan berkata: Wahai Tuhan kami!  Ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman sebelum kami". 
AL HASYR, 59:10.

رَبَّنَا اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ يَوْمَ يَقُوْمُ الْحِسَابِ.
"Ya Tuhan kami!  Berilah keampunan kepadaku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (Hari Kiamat)."
IBRAHIM, 14:41.

وَاسْتـَغْفِرْ لِذَنْبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ.
 “Dan minta ampunlah bagi dosa-dosamu dan bagi orang-orang yang beriman".
 MUHAMMAD, 47:19



dan cita yg happy nyer..xtaw bg korunk happy ke tdk..bg rai happy la jgk hampir 4 hari rai berblog..akhirnya ada gk follower
seorang.. thanks Moon Robi .. :)


p/s: apa dugaan yg kita terima. tabah kan hati utk menerimanya. jagn salahkan Allah.
pohon doa dan keberkatan padaNya agar kita di kuatkan iman untuk mngharungi segala cabaran dan dungaan dgn penuh cekal




 keep smiling kay :)

Monday, 2 April 2012

happy story..



ASSALAMUALAIKUM..hye smua..pd hr sabtu  31/3/2012 rai happy sgt..ad dua story yg rai nk story mory ni..k rai stat story yg first dulu ek..
story yg pertama..pada hr sbtu itu skola rai mngadakan hari anugerah kecmerlangan. rai dijemput utk amngmbil anugerah sbb dpt pointer yg baik dlm exm stpm bru2 nie.ALAHAMDULILLAH.. degn keputusan yg rai dpt ni rai bersyukur sgt..rai gn 3 org rakn rai pn trut mndpt angerah tu jgk..mmg best la..lagi best klau kawn2 yg lain pn join sekali..tp nk wt cm mne..kwn rai smua dh berusaha yg sbaik mungkin,,walaupun diorunk xdpt angerah.tp ALHAMDULILLAH kwn yg lain pn dpt pointer yg elok jgk :)
GOOD LUCK KAWAN2..rai doakan kejayaan korunk smua~
semoga kita berjaya oke.. :)



with my frend masa hr anugerah tu... 
wen ting, rohani & amir :)
                 
* * * * * *


pas habis jerk hr anugerah ni. rai gn family kluar g jalan ke KL.
 eheee~ mmg best la g sana, g umah adk bradik belah mak..km kluar petang smpai mlam..fuh.! mmg letih gile duk dlm keta 4 jam..
smpai jerk KL diorunk wt bufday party utk bby umo setahun pulak..perhhhh.! mmg terkejut la..km ingt nk wt sprise kt diorunk..last2 km yg kna..ahahaa~
tp kek bufday tu mmg sdap ow..kek secret recipe
keesekon hr nya km kluar g jln2 ke Suria KLCC & ke jalan TAR.. tmpt tu jerk smpat km prgi.. bapa dh bising2 sbb dh lmbt..ye la nk balik ke KB da~
rai smpt shoppng sikit jer..mmg best la g sana dh la murah then family sana sporting sngat2+gila~
INSYALLAH..klau umo pnjang nk g lg la KL..sbb diorunk smua sporting dan best giler..


rai di SURIA KLCC :)
*seronok la sgt rai oi..rai g jln2 je..xbeli pape pon,mhal kot
eheheee~ (jujur)*


rai gn budax kecik spupu dua pupu.hahaa~ fahimah :)


sekian~ keep smiling kay :)