Wednesday, 25 April 2012

kedekut vs. murah hati


ASSALAMUALAIKUM.. ai smua..entry kali ni rai nk cita pasal si kedekut yg bernama Cik Dott (bkn nama sebenar) dan si murah hati yg brnama Cik Tett (bkn nama sebenar)..

story yg pertama si kedekut nama dia Cik Dott (bkn nama sebenar) [hewhewhew]

tipu la kalau korunk xpernah jumpa gn manusia yg kedekut kan kan kan.? hahaa~ terdapat macam2 jenis manusia di atas muka bumi ni. kedekut nk kongsi ilmu la, kedekut nk bagi pinjam barang la, kedekut nk bg pertolongan ketika dalam kesusahan walaupn pertolongan tu sekecil zarah, hah.! pelik bebenor org cam gini.. k fine kalau xikhlas xpayah nak tolong, tp plz think deeply, tak kan la membe nak mntak tolong pun xmaw tolong, kalau nk kata xada hati dan perut pelik la pulak, hari2 duk makn mcm2 ada perut pulak, hari2 duk becerita bab hati and perasaan, tu ada hati la pulak.. manusia~
and one more thing yg rai paling tak suka kedekut ilmu. haishhh..apa pnya org la, ilmu tu perlu dikongsi gn orag lain la beb..Cik Dott arap2 ko pham la eh..

Rasulullah s.a.w  pernah bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”-Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidz
erm dengar tu beb, jgn kedekut sangat nah~ -sekadar berkongsi-

story yg kedua si murah hati Cik Tett (bkn nama sebenar) [ngeee~]

klau yg murah hati mesti korunk semua suka pnya kan kan kan.. dah la murah hati plus baik plak tu.. selalu balnja kita makan (bab makn korunk suka eh,) Cik Tett penah kata klau kita dpt rezeki lbih for ex. duit yg lebih kita kena kongsi gn org lain, (perghh mmg susah nk jmpa org yg mcm ni) baru kita dmurahkan rezeki selalu (Allahua'lam). Cik Tett kita ni bkn blnja makan je taw tp ilmu dia xpernah kedekut nk share gn kitorunk, sentiasa kongsi ilmu yg diperolehi, tak lokek bg bantuan pertolongan semasa membe dalam kesusahan, tp pada zaman skunk memag sukar mncari manusia yg begini, teman yg perfect, ada org cakap manusia skunk mmg susah nk percaya (betul ke?).. Cik Tett tima kasih atas segalanya

Firman Allah di dalam surah al-An’am ayat 160 yang bermaksud:
“Sesiapa yang membawa amal kebaikan (pada hari kiamat), maka baginya (balasan) 10 kali ganda (dari kebaikan) yang sama dengannya dan sesiapa yang membawa amal kejahatan, maka ia tidak dibalas melainkan (kejahatan) yang sama dengannya, sedangkan mereka tidak dianiaya (sedikit pun)”.
-renung-renungkan lah-






keep smiling k Assalamualaikum~

2 comments:

  1. tamo kedekut2 , nty tak sweet la.dan... kalau pemurah pun, jangan sampai teranaiya ye sayang

    eh , akak nak jemput kamu join bloglist akak,kalau sudi , jomlah join. baru first time buat nie,harap kamu sudi la ye :)

    ReplyDelete