Wednesday, 27 June 2012

ASSALAMUALAIKUM.. hye hye.. ehem jawab salam dulu okey. hehe.. amboi awt rai nmpak teruja sngat nih.? sajaaa nak wat syok wakakaka~ perghhhh berapa abad xupdate blog, dh berapa abad xupdate status, dah berapa abad xupdate twett..hemboi mcm retis kena update status gn tweet slalu follower pon xberpa ramai... xlama mana pon. baru 5 hari dah kecoh. tu la padah nya hari2 duk on9 memnjang.. haila ! 
ni rai baru balik dr ekspo Seberang jaya..dekat 4 hari jugak la ekspo tu. rai pergi sana pukul 10 pagi balik pukul 12 tgh malam atau 1 pagi la jugak

hewhew~ xnak tnya ke mcm mna ekspo tu, rai letih ke tak.? bosan ke tak.? sale mcm mne.? haha~ rai tnya soalan biar rai je yg jawab eh... semuanya berjalan lancar, ekspo tu mmg best, owsem. ada mcm2.. ada kerbau. ada kambing, ada burung. ada arnab. ada ikan. ada kek lapis, ada minyak wangi.ada itu ada ini~ mcm2 lah nak cerita pon banyak sangat.. haa best giler siot.. ha amik ko.. nak kata xletih tu bohong la.. dari pukul 11pg hingga 12 tgh malam atau 1 pagi la.tapi xla letih sangat sedang2 saja. sale.? Alhamdulillah ada jugak org beli..syukur~ 

hari first mmg bosan la.. tapi mai hari kedua bosan jugak tp dh kurang, ketiga tudia rancak abih siok gila dan keempat rai dh tunjuk belang dengan perangai rai yg gila-gila.. haha~ jumpa kawan baru. kerja baru..jumpa org baru huhuu~ best yo. act. masa kt ekspo tu rai belajar banyak benda.. dalam melakukan pekerjaan kita harus selalu berfikiran positif, ingat kerja tu satu ibadah, dan selalu bertegur sapa. kita jangan la sombong sangat nak bertegur sapa. tapi berpada pada la nk tgur tu..jgn tunjuk kegedikkan anda ya...tak elok ! hehe [ sekadar nasihat ].



okeh. kita tutup topik diatas.. Manusia yg berjaya ialah manusia yg selalu berfikiran positif. Manusia yg sihat ialah manusia yg selalu memaniskan mukanya dgn senyuman. Manusia  yang cekal ialah manusia yang tidak kenal erti putus asa.


sekian ~ :')



popet ci rai arai :- [ lihat gmbar dibawah ]




Friday, 22 June 2012

NEW

ASSALAMUALAIKUM.. haaaaa.. cmmana blog rai skunk.. dh tukar wajah baru.. lawa tak..mmg xlawa pon. act. rai bkn la taw sgt nak design2 blog ni.. just nak beralih hangin jaa~ duk buat benda ni menyebab kn badan rai sakit ow.. dh dekat 3 jam jgk la nk renew blog ni berhadapan gn lappy.. ini la hasilnya.




sejak dua tiga bulan ni.. brain rai ni 'blackout' no idea ! .. tak taw kenapa.. no wonder la lama xupdate blog..sebab tu dah bersarang blog rai [ kesian ] kadang2 rai rasa rai xada cerita yg best2  nk kongsi..bkan mcm korunk.. ye la korunk .. pandai bercerita, pandai kongsi idea korunk  gn entry2 baru korunk..hmmmmmm ~ rai.. tak taw nak kata apa dah.. kenapa rai buat blog eh.??? [ berfikir ] bila hmpir 2 jam berfikir no idea.. ntah rai pon xtaw..eh jap2 rai dh ingat [selepas 2 minit berfikir]. rai buat blog ni sebab,nak merepek or popet popet. nak kongsi pengalaman or ilmu yg rai pelajari [ INSYAALLAH ], nak luahankn isi hati..ala mcm diari tu..tp xla smua ok..kenapa rai xwat buku diari ek.. emm [berfikir] hah ! sebab rai xsuka menulis, lenguh tangan ! lalalalaaa~ [ mula nak merepek ]




sebenarnya.. esok.. 23/6 rai nk g seberang jaya.. ada ekspo.. rai g jual barang la kt sana.. dari pukuL 10 pg smpai 10 malam. fuh ! leteh kowt.. nak buat mcm mana nak cari duit utk masa hadapan. tak kan nak harap duit mak bapak kowt.. kannnn.? mood sejak sminggu dua ni xberapa nak okey.. sebab dikelilingi dgn manusia yg berlatar belakang pendidikan dan sosial yg  berbeza.. ermm. besa la kan.. manusia bukan smuanya sama.. sesetengah tu depan nmpak baik belakang jahat.. dah ada jgk depan nampak jahat belakang dia baik.. 




popet cik rai arai: mood untuk mematangkan diri.. [ hahaha. lawak dgn statement itu ] boleh ke cik rai oi..


SEKIAN ~ 

 suka la gambar kambing nie.. SENYUM :')

Thursday, 21 June 2012

perbezaan


Assalamualaikum dan salam satu Malaysiaa ! apa khabar sehat.?  Tercetusnya idea  nak buat entry kali ini semalam time landing ats katil nak tido tiba- tiba teringat zaman kanak kanak dulu.. main Guli. Main Tudung Tin. Main Tuju Kasut. Main Aci Ligan Menyorok. Main Gasing. Main Pondok-pondok. Main Kad Tepuk. Main Congkak. Main Batu Seremban. Panjat Pokok.[ paling best ] Mcm2 lagi la lah.. kebanyakn semua tu permainan bdk laki2.. korunk perasan tak..  dulu kecik2 mmg ganas sikit org Penang panggil kahaq. Kalau jatuh pokok ke jatuh atas tanah ke. Luka sini ke luka sana ke. Lebam sini ke lebam sana ke. Rasa mcm xada apa2 yg berlaku bak kata org dh kebal dgn bnda tu smua.. nak sapu ubat mmg xada masa sbb sibuk nak bermain..parut tu semua mmg dh jadi corak batik kat tubuh badan ni..  dulu kecik2 rai mmg guna sehabis mungkin zaman kanak2 utk bermain ni.. keluar umah pukul 3ptg balik umah dekat 7 malam jugak la.. mak mmg selalu marah sbb balik lewat..walaupun dh janji xnak buat dah. Tapi esk buat lagi. Main xingat dunia kata kan..wahhh! Rindunya zaman dulu... yo la~ nanti besar panjang mana boleh main dh bnda2 ni semua.. even. Kalau jumpa kawn sepermainan msa kecik dulu. Msti dorunk pun teringin nak main. Tapi, sekarang dh besar pnjang, dh remaja dh. Bz gn hal masing2.  Budak2 zaman sekarang ni mana main dh permainan yg kita main dulu. Memang  xwujud dah. Nak taw sebab apa. Budak zaman sekarng xmain la guli. Congkak. Aci ligan nyorok. Dan lain2. diorunk suka main game computer. Contoh permainan game comp. Yg popular sekarang apa nama dia.. DOTA eh.? Ntah la..rai taw pun sbab ramai duk kecoh sal game nie kat laman sosial.. main game kat FB la. Game online. Game PS2 dn banyak lagi la.. budak zaman sekarang main kat aircond xmain la kat bawah cahaya matahari..mcm kitorung dulu panas, hujan kitorunk redah.. mmg best giler.. berpeluha bis..itu lah perbezaan antara budak2 zaman dulu dgn zaman sekarang.. beza kan.? Ye lah.. dulu zaman handphne 3310 sekarang zaman hndphne touch screen.. mmg berbeza kan..



zaman dh berubah dunia dah maju  




senyum selalu ....

Monday, 11 June 2012

muhasabah diri :')

testing testing,,ehem ehemm..ASSALAMUALAIKUM dan hye hye..entry kali ni rai nk muhasabah diri..merujuk pada entry yg lepas..entry pasal rai xpuas hati kat someone tue..walaupun benda tu dah lama.. rai rasa rai kena lupakan perkara itu.. sebab pada hari tu, rai ad dengar satu ceramah . emm tentang ...hah xingat ar.. =_='' .. penceramah tu adalah seorang Doktor pakar Hati (Dr.). Dr tu cakap..org yg tak memaafkn kesalahan org lain. walaupun dia sakitkn hati kita pada 2 minit yg lalu. tapi kita masih mnyimpan dendam, marah atau sekutu dgn nya. dia adalh manusia yg mensia sia kn hidupnya di muka bumi ini..haaaaa~ mmg terkena kt diri rai sndirri.. Alhmdulillah. rai tersedar akhirnya..bila Dr. tu ckp mcm tu..sifat marah, benci , kecewa rai terus terpadam. sebab Dr. tu cakap kita kena maafkn org lain walaupun dia sakitkan hati kita. kita just dengar apa yg dia ckap walaupun ucapan dia amat mnyakitkn hati kita, tapi bila dh abis, kta lupakan. pretend mcm xada apa yg berlaku.mcm buat hati kering la.walaupun dia sakitkn hati kita, kita buat xada apa2. just maafkn jerr. mmg betul la apa yg Dr. tu cakap.. lepas dengar. rai rasa mmg betul. dan Dr. tu cakap manusia yg selalu mnyimpan perasaan marah nya. dendamnya mudah mendapat penyakit berbanding dgn manusia yg selalu memaafkn kesalahn org lain dan mereka yg suka snyum pun akan sukar mndapat pnyakit. sebab perasaan marah, dendam dan sekutu dgn nya itu merupakan pnyakit hati. so buat korunk yg nak hidup sihat jaga la hati tu dn peliharalah ia [ termasuk la rai ]..sbb sebelum ni rai ada sifat benci kat seseorg tu.. sebab dia telah memalukn diri rai shingga rai xada keyakinan diri.. ramai dah yg ckap sruh rai maaf kn dia.. rai degil ! tapi, bila dh dengar Dr. penceramah tu ckap. rai dgn ikhlas hatinya maaf kn org tu tnpa sebarang dendam..[ aamiin ] :)

okeh..sekian..keep smiling ok 

Thursday, 7 June 2012

luahan hati

ASSALAMUALAIKUM..emmm, lama xwat entry baru kan..rasa kekok la pulak..ok rai nak stat popet.. semalam time rai nk on d way nak tido. rai terpikir satu bnda nih. walaupun dah lama, tapi benda ni duk kacau feeling rai ni.. bukan la ap.  benda ni berkaitan dengan rai punya feel la..ye la rai malu kot and terasa bila dia ckap macm tu di depan org luar yg lebih tepat casher kat 1 mall.. ermm, dia ckap benda tu, rai malu taw x. rai dh tegur dia dh kenapa ckap mcm tu kat depan org tu, rai pun ada jgak perasaan malu. dia cakap "word" tu bnda yg normal. hang [rai] ja sensitip lebih.. ade ke patot. "word" tu perkara yg normal..hahaahaa~ "word" bg rai kurag ajar la. xelok la cakap mcm tu. boleh jatuh kan malu org taw x. casher tu pn dengar la. siap senyum2 lagi. cuba jaga perasaan org siket. perangai dia mmg macam tu. semua nak dia ja betul. bila org tegur dia kata kat kita balik. [aneh2 manusia nie] umor dah meningkat, tapi perangai mcm manusia tak guna otak [ maaf ayat rai agak kurang ajar ] rai dah lama tak puas hati dgn dia, tapi dah masak dgn sikap dia nih, bila tgur sikit mula la dia tak puas hati dgn kita. dia mula la cari kesalahan kita. tu yang payah sembang dgn org pendek akal. Maaf ! dah lama dah tak puas hati dgn dia..emm tak ap la..setakat ni ja coretan utk hari ni. Sekian

keep smiling :)