Thursday, 21 June 2012

perbezaan


Assalamualaikum dan salam satu Malaysiaa ! apa khabar sehat.?  Tercetusnya idea  nak buat entry kali ini semalam time landing ats katil nak tido tiba- tiba teringat zaman kanak kanak dulu.. main Guli. Main Tudung Tin. Main Tuju Kasut. Main Aci Ligan Menyorok. Main Gasing. Main Pondok-pondok. Main Kad Tepuk. Main Congkak. Main Batu Seremban. Panjat Pokok.[ paling best ] Mcm2 lagi la lah.. kebanyakn semua tu permainan bdk laki2.. korunk perasan tak..  dulu kecik2 mmg ganas sikit org Penang panggil kahaq. Kalau jatuh pokok ke jatuh atas tanah ke. Luka sini ke luka sana ke. Lebam sini ke lebam sana ke. Rasa mcm xada apa2 yg berlaku bak kata org dh kebal dgn bnda tu smua.. nak sapu ubat mmg xada masa sbb sibuk nak bermain..parut tu semua mmg dh jadi corak batik kat tubuh badan ni..  dulu kecik2 rai mmg guna sehabis mungkin zaman kanak2 utk bermain ni.. keluar umah pukul 3ptg balik umah dekat 7 malam jugak la.. mak mmg selalu marah sbb balik lewat..walaupun dh janji xnak buat dah. Tapi esk buat lagi. Main xingat dunia kata kan..wahhh! Rindunya zaman dulu... yo la~ nanti besar panjang mana boleh main dh bnda2 ni semua.. even. Kalau jumpa kawn sepermainan msa kecik dulu. Msti dorunk pun teringin nak main. Tapi, sekarang dh besar pnjang, dh remaja dh. Bz gn hal masing2.  Budak2 zaman sekarang ni mana main dh permainan yg kita main dulu. Memang  xwujud dah. Nak taw sebab apa. Budak zaman sekarng xmain la guli. Congkak. Aci ligan nyorok. Dan lain2. diorunk suka main game computer. Contoh permainan game comp. Yg popular sekarang apa nama dia.. DOTA eh.? Ntah la..rai taw pun sbab ramai duk kecoh sal game nie kat laman sosial.. main game kat FB la. Game online. Game PS2 dn banyak lagi la.. budak zaman sekarang main kat aircond xmain la kat bawah cahaya matahari..mcm kitorung dulu panas, hujan kitorunk redah.. mmg best giler.. berpeluha bis..itu lah perbezaan antara budak2 zaman dulu dgn zaman sekarang.. beza kan.? Ye lah.. dulu zaman handphne 3310 sekarang zaman hndphne touch screen.. mmg berbeza kan..



zaman dh berubah dunia dah maju  




senyum selalu ....

No comments:

Post a Comment