Tuesday, 27 November 2012

sakit + hepi (:


Assalamualaikum warga IT semua..
Sad story nak dikongsi..
Saya terkena carliee wat pertama kali.. waaarrrrrrrr~ sakit ya amat. Pedih la..
Eh korunk taw tak charlie tu mcm mana.????
Kalau tak taw sila rujuk gambar dibawah eh..



Disini rai sertakan sedikit latar belakang serangga yang bernama charlie
Nama bukan main sedap. Macam omputeh.. sekali datang bawak penyakit..

Charlie” atau Penyakit Kulit Kumbang Rove
(Paederous Dermatitis)
Kumbang Rove adalah serangga yang biasa terdapat di Malaysia. Badan serangga ini
,mengandungi toksin ‘paederin’ (gelaran ’ Paederous dermatitis’ diberi ) yang menyebabkan
kepanasan pada kulit setiap kali kumbang ini di lenyekan.
Reaksi ini dipanggil Penyakit Kulit Rove (Paederous Dermatitis)

Kumbang Rove atau lebih dikenali juga dengan nama tempatan Semut Semai, Semut Kayap
atau Charlie, mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning
gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah
abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras. Selalunya, kumbang ini
kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya
dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan
menaikkan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kala jengking untuk menakutkan
musuh. Ia boleh terbang dan berlari pantas diatas air.


*terima kasih en.Google* 

Dalam duk sakit.. ada ke patot ada membe sorang nie nak kenakan rai.. kan xpasal2 dh kena sembur gn rai.. hahahaaa~
Act. Rai dpt no yg xdkenali. So bila jawab. Dy tnya nma rai ap. Rai rasa ragu2 la nk gtaw nama rai.. siap nk berkenalan bgai.. bila rai tnya ni sapa, dy ckap kalau nak berkenalan baru dy gtaw nama. So rai jawab la nk berkenalan cm mna nama pon xtaw. So last2. Rai kata xnak. Dia nak letak phone baru gtaw..
Sampai hati tak kenal aku noh.?
Ehhhhhhh~ cm kenal la pulak suara tu *tetiba kenal terus*
Bila dah taw sapa gerangan pemanggil tu.. ap lagi..jerit satu rumah la jawab nya.. hahaha.. menjerit jerit rai. Smpai serak suara rai nie ha..
Tetiba hepi.. ada jugak org teringat kat kita nie kan..walaupn lama xjmpa.. ingatkan diorunk smua dh xingat dah kat kita nie, sahabat selamanya J

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Saturday, 24 November 2012


Assalamualaikum warga IT..ehehheee~  I am Back untuk menulis.. fuuuu~

Lama nya xupdate blog..
Sejak dua mnjak nie rai xberapa nak sehat, xde suara..maybe sbb cuaca xberapa nak menetu.nak dijadikan cerita, sebenarnya hari khamis hari tu rai ada presentation. Oh my.. mcm mana nak present kalau suare dh xde nie ==’’
Group kitorang mmg dh prepare nak wt prentation, tapi disebabkan rai xde suara, so lectre tundakan tarikh kitorang presnt ke mnggu depan
Perghh nasib baik lectre tu boleh consider wat mnggu depan, kalau tak ntah la rai nak present mcm mna ngan suara xde.. heee~
Sekarang pon suara serak2 ada mcm xde je..

Cerita untuk hari ni. Rai  merupakan ahli relasis. Setelah hampir sbulan mnyertai relasis kat UniMAP nie, rai mmg xpernah nak beramah mesra dengan kawan2 rela yag lain. First tu rasa mcm mana la rai nak communicate dgn diowang smua nie..? nak stat cakap mcm mana ek? Diowang nie dah la berlatar belakang social yang berbeza.. dah la selama 3 tahun rai akan menyertai aktiviti ko-k nie..cm mane ek.?
So, hari rai telah membuat permulaan yang baru, sudah ada bibit mesra antara kami. Mksud rai. Sudah ada satu pertalian sebagai sebuah pasukan relasis.. wah nampaknya dah maju selangkah. Bagus RAIHANA ! J
Jadi, lepas nie dah x risau. Diowang memang happening and sporting. Jadi rai dah simpulkan di sini jangan pandang org dari luaran je k.
Maybe rai nie Nampak je cm sombong, susah didekati. Tapi kalau sekali korang dah dekat dgn rai. Mmg dah tak tahan nak layan sikap rai yang gila2 nie.. haha~

Memo: mnggu depan rai ada kem relasis. Lama xp kem dan xsabar nak tunggu 31/11 nie..

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Sunday, 18 November 2012


Assalamualaikum warga IT
Pada 9/11 hari tu merupakan paper yg terakhir untuk mid-term test dan hari cuti untuk kitowng balik ke kampong.. dapat cuti sminggu beb.. smpena deepavali dan Maal Hijrah.
Rasanya belum terlmbat lagi rai nk mngucapkn
HAPPY DEEPAVALI buat penganut agama hindu..
Dan
SALAM MAAL HIJRAH buat muslimin dan muslimat sekalian J
Heee~ best sngat cuti kali ini.. dpt jumpa parents., jumpa kawan2 smua.. hewww.. masa deepavali hari tu kwan india rai ada jmput ke rmah dia..kita sbgai rakyat 1 Malaysia *tetiba patriotik*  harus la menziarahi kawan kta.. smua kawan rai masa form 6 dulu *xla smua act.* berkumpul kat umh dia.. mmg riuh habis.. ye le dh hmpir 6 buln xjmpa..peluk cium smua..hahaa.. rindu katakan~
Satu lagi masalh yang dialami oleh rai..
 bila duit PTPTN nak masok !!!!!!
Sejak mnjadi mahasiswi ni.. smua benda kena wat sndiri.. dari kita bagun tdo smpai tido.. sbg contoh..
Dulu masa rai jadi pelajar sekola.. sarapan mak sediakn. Duit sekolah mak bagi. Balik rumah mkan tengahari mak sediakan.. smua mak sdiakn…
Skarang kat university. Srapan kena beli. balik rumah xad mknan tngahari dsediakan..kena beli kat luar.. begitu jga dgn makan malam..  smuanya memrlukan wang..
Tak pe lah rai..sabar ek.. xlama lagi masok la duit PTPTN tu.. nanti kalau dh dapat jngan boros sudah.. *pesan untuk diri sendiri* ;)

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Tuesday, 6 November 2012

serba sedikit


Assalamualaikum warga IT..ehehheee~  I am Back untuk menulis.. fuuuu~

Setelah hampir  2 bulan 3 hari bergelar mahasiswi di sebuah university luar Negara. Baca dan eja betul2 okeh.. l.u.a.r.n.e.g.a.r.a  mmg sukar utk mnyesuaikn diri di negeri org.. dgn cuaca yg xsama dgn PENANG di tanah airku yg terchenta.. I miss a lot.. mesti kowang smua nk taw kan kt mana rai belaja.?
Rai belaja kat PERTH’lis’ lol.. hahahahaa~ kat UniMAP je..  tapi setelah 2 bulan 9 hari berada disini. Alhamdulillah rai dh boleh menerima utk tnggal di sini. Walhal smua org msti dh taw. Kat PERTH’lis’ ni xsemaju PENANG or negeri2  yg lain.. ye la kat sini xde panggung wayang, jusco, McD (rai xla suka sgt nk mkn McD nie. Ramai org duk kecoh sgt  kt PERTH’lis’ nie xde McD ap yg sdap sgt pn rai xtaw ==’’) tapi xpe..rai xkisah sgt bnda2 nie smua.. kalu rndu nak tgok wayang..balik je penang..bukn jauh pn.. 2 jam 30 minit kalau naik bas..nak g jusco ke carefour ke tesco ke giant ke semua pun boleh
 kawan2 kt sini mmg best la.. classmate mmg sempoi. Housemate yang superb best. Masa first msok sni pn agak risau . Tapi lepas dh bersuai kenal..diorunk mmg best.. Alhmdulillah..
So sekarang ni kena sesuaikan diri rai dgn environment baru at UniMAP.. kena bawak nama university. Sekarang dah jadi mahasiswi, bukan pelajar sekolah..memang first time tu agak susah nak bawak diri sebagai mahasiswi .. tapi setelah 2 bulan kat sini dah boleh menerima keadaan.. pelajar sekolah dengan mahasiswi mmg suatu bnda yang berlainan. Dulu zaman sekolah zaman comot2 hahaa~ main2.. kalau at university nie dah lain, cara belaja pun dah lain.
Apa-apa pun rai kena berusaha untuk mnggenggam segulung ijazah. Harapan rai dgn keluarga rai.. itu yang diharapkan. Agar Allah permudahkan segalanya.. Aamiin~

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J

Friday, 2 November 2012

saya kembali menulis :')


Assalamualaikum.. waahhhh ! lama nya xwat entry baru..dah berhabuk blog rai nie.. (fuhhh..uhuk uhuk batuk sbab byk sgat habuk)  ye la dh dekat 4 bulan kut  xbuat entry baru.. bukan apa.. rai mmg nk wat entry baru..tak penah lupa  nak update cite rai yg baru,  tapi.. masa.!  Masa tu terhad sgt utk rai.. rai sibuk. Bnyak benda rai kena buat.. bunyik mcm keja kalah kan pekerjaan PM je..bz memnjang ==’’


Lepas buat entry rai yg terakhir pada bulan julai tu.. rai sibuk gn kerja smbilan rai pada bulan puasa.  Mmg  xad masa lngsung. Sbb rai msok keja pukul 10 pagi – 11malm.  Sebelum bulan puasa tu pn kitorunk dh kena wt byk keja.. kena ambil stok baru. Kira stok lama..dan byk lg..  Buat prepartion utuk ke university lagi la..itu la.ini la..dan  mcm2 bnda rai kena buat.. mmg letih !

Tapi rai xleh salah kan masa..rai pn kalau dh berminat untuk blogging ini xada alasan untuk berhenti menulis  dan meng’update’ cerita2 baru… betol tak.? Salah rai jugak..kalau dh mnat berblog tu kena cari ruang waktu untuk menulis cerita2 yg baru..betol tak? Maaf !

insyaAllah lepas ni rai akan kembali aktif utk berblog..dan akan meng’update’ cite rai pada korunk smua.. harap korunkg sudi la membaca eh..walau xseberapa mana pun cite rai nie.. eheee~

Sekian ~ terima kasih kerana sudi membaca.. Live.Love.Laugh J