Monday, 30 December 2013

final exam

ASSLAMULAIKUM..

final exam around the corner, wish me luck guys :)

pejam celik pejam celik dah final, dah nak masuk taun baru, dah nak jadi tua,

 rasa baru je masuk universiti, rasa baru je masuk tahun 2013, rasa baru je kluar dari perut mak

#DustaBelaka

back to main topic :

hopefully  exam sem ni lebih baik dari sem lepas. aamin

dalam nak bergembira nak menempuhi final exam ni, satu masalah pulak timbul.. examination slip xleh bukak dan print, sob sob sob, tidur xlena, mandi xbasah, makan xkenyang jawabnya.. tidur pon asyik pikir mcm mana nk jawb exam klau examination slip xada..

Alhamdulillah, akhirnya dah boleh bukak.. hepi dowh.. so now i can study peacefully, hahaha. mcm confident jer jawab. hahaha

my examination schedule 

E-buss : 3/1 (9am -12pm)

Leader : 3/1 (8.30pm - 11.30pm) 

Hrm : 7/1(9am-12pm)

Ibm : 9/1 (2.30pm-5.30pm)

Buss com : 10/1 (3.30pm-6.30pm)

Mandrin 2 : 16/1 (9am-12pm)

Finance : 16/1 (2.30pm-5.30pm)

Disini rai sertakan doa semasa nk study-menghafal-memahami





so, good luck for those taking final exam for this year and next year.. hehehe :)

Wednesday, 11 December 2013

Makan Dalam oww

Assalamualaikum.. singgah sini plus lepak2 kat sini pada pukul 12.15 a.m

nak taw sebab apa lepak sini aku buntu, stress, xtaw nak kata apa dah

aku letih sebab asyik jaga hati dan perasaan orang, namun hati ni rasa amt sakit dngan perangai depa nie

fine fine fine..
malas la nak ambik taw.. tapi kalau kita biarkan je makan dalam oooowwww

diri ini yang merana, diri ini yang menderita..

aku ni jenis, kalau ada masalah malas nak share gn sape2, xnak menimbulkan fitnah.

 so life need go, do what u think it better for our self.
 don't change for another people, be yourself, love yourself
thats me~

so pas ni, xnak pikir la hal org lain, ap ak rasa terbaik utk diri aku, aku just move on,

 aku rasa xsalah kan,


Friday, 6 December 2013

HIDUP

ASSALAMUALAIKUM..

Pejam celik pejam celik dh nak penghujung sem 3. 

Sem 3 ni mmg bnyak cabaran, dgn assignment bertimbun2 (assignment yg xkena gn kos yg aku ambik pon ada. ntah pape pnye assignment), midterm sebulan, pillars last minit and so on ..
It’s ok raihana, it over now.. just prepare utk mnghadapi Final Exam.. oh my God.. Assignment lagi 3 xabis. Final next month.. Need do some preparation ouhhh !

Lets me think, what should I do.. Just watching the movie until midnight, keep eating until full and keep sleeping until I think it enough.. hahaha~ is it calling the preparation.. 
wake up wake up..

Itulah pelajar, bila dh nk berak baru nk korek lubang. Last minit work. Perkara biasa bagi pelajar. Bila dh smpai masa baru menyesal dan mula soal pada diri sendiri

“kan bagus kalau aku siap kn keja hari tu, menyesalnye’

*Menyesal kemudian xad guna nya wehhh~*

Padahal dh taw, last minit work akan memenatkan. Itulah manusia, walaupun dh tahu still repeat bnda yg sama. Haihhhhh !

*actually ak teruja sgt sbb dh boleh update blog, weeeee~ setelah berzaman2 tak singgah sini, berhabuk entry2 aku smua.. I am Happy double, triple .. so lepas ni aku akn selalu lepak2 kat sini ok.. soo keep in touch.. J
Sampai sini saja dulu k, see ya.. :’)
LOVE.LIVE.LAUGH

Sunday, 26 May 2013

cerita sem 2


Assalamualaikum semua..
Holla holla..
Wah dh nak dekat abis sem 2 dah.. cepatnya masa berlalu.. banyak perkara suka duka yang terjadi pada sem ini.. seriously.. kadang kala gelak ketawa kdang kala sedih.. satu perkara je yang rai nak kongsi bersama korang semua.. tentang kawan rai, mcm family dh kami ni.. kitorang merupakan satu badan uniform yang sama.. dalam group ini ada seramai 22 org.. Tapi masa sem 1 dulu kitorang xada la serapat mcm sekarang ni.. sekarang ni kitorang mmg rapat sgt2, dh mcm kenal 10 tahun walaupun xsmpai setahun kitorang kenal taw.. biasa la, masa mula2 jmpa xada la kenal sgt. Km pun baru msuk je UniMAP ni, baru nk terima culture UniMAP.

Ingat lagi msa first time jumpa dulu, sumpah xkenal sorang pon selain kawan rai yang sama upper 6 dulu, first time tu terpikir la jugak, aishh nk kawan gn spe ni dlm group ni, mcm2 orang rai jumpa, berlatar belakang berbeza, boleh ke diorang terima aku ni, diorang ni ok ke, mcm mna diorang ni, nak ke diorang berkwan gn aku. Abis la aku pas ni.. bermcam2 persoalan.. bermain di minda..

Rai suka kawan diorang ini, kitorang mcm satu kepala dah mcm satu family, diorang selalu buat rai tersenyum, ketawa, gembira walaupun hati ini gundah gulana, sedih, bercelaru, stress, tension.  Dengan setiap telatah, gaya diorang ini cara diorang semua mmg terbaik. Setiap sorang tu perangai berbeza, pelbagai, itu yang best.. buat kita terhibur 

KAWAN SELAMANYA :)
LOVE.LAUGH.LIVE
KEEP SMILE

Tuesday, 23 April 2013


ASSALAMUALAIKUM  W.B.T.

Bermulalah hikayat aku di sini...
Perjalanan yang amat mncabar...
Penuh dengan liku-liku hidup...
Perubahan hidup secara mendadak...

Disini...
Ragam manusia yang unik dan pelik...
Berlatar belakang hidup yang berbeza...
Sikap manusia yang tidak dapat diduga dan dijangka...
Manusia yang mengejar glamor dan duniawi semata-mata...
Merasakan dirinya sempurna dimata masyarakat...

Ya ALLAH...
Aku terlalu percayakan orang...
Aku terlalu bersangka baik terhadap orang lain...
Tapi...
Manusia ciptaanMu mempunyai ragam dan karakter yang berbeza...

Ya ALLAH...
Kuatkan lah aku...
Hambamu yang lemah ini...



3.09 a.m
24-Apr-13
LIVE.LOVE.LAUGH

Monday, 15 April 2013

6 Jenis Perempuan Yang Wajib Dijauhi..



Lelaki digalakkan untuk mencari isteri solehah. Jauhi jenis perempuan-perempuan di bawah untuk dijadikan isteri nescaya kamu akan bahagia :

1. Al-Anaanah : Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yang diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Tak redha dengan pemberian yang diberi suami. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa menghiraukan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yang suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup.

2. Al-Manaanah : Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat mudah hendak membicarakan perihal suami. Tak mengenang budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Walaupun suaminya sudah memberi perlindungan macam-macam padanya.

3. Al-Hunaanah : Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada.

4. Al-Hudaaqah : Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman. Ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami. Suami dibuat seperti orang suruhannya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.

5. Al-Hulaaqah : Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak.

6. As-Salaaqah : Banyak berbicara, bergosip. Siang malam, pagi petang asik bergosip. Apa saja yang suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, dan macam-macam cara yang lain . Yang jelas isteri tu asyik mealakukan kerja yang tidak berfaedah.

p/s: bagai kaum hawa di sana, elak daripada tabiat ini.. (termasukla rai)

LIVE.LOVE.LAUGH :)

Friday, 29 March 2013

LAMA NYA TAK UP-TO-DATE


Assalamualaikum warga IT..

Xyah la nak tekejut mmg dh lama xupdate blog.. ==’’

Besa la.. dulu ada bnyak waktu terluang skrang nie mmg sibuk.. kalau waktu cuti pun terpaksa mngikuti pelbagai aktiviti yg dianjurkan oleh pihak university.. muka nie dh burn.. penat mnjaga akhirnya hangit jua~ urmmm..





2 Minggu lepas rai ponteng pergi ‘PILLARS’  sebab khamis hari tu balik.. tu la diorang bagitaw lambt.. kalau bgtaw awal2 kan senang.. kalau rai taw..mmg rai xbalik la… PILLARS nie bnda wajib yang kena ikut.. sbb kalau xcukup 9 PILLARS kami xleh grade.. waduhh pening kepala nie…

Yang rai pun sibuk nak balik kenapa.? Aishhh~ jangan salah kan rai eh..rai balik la.. sbb rindu dgn mak gn bapa yang tercinta.. ahahaaa~ (smua org pon rndu )jagak la

 nanti cuti mid sem xboleh balik dahh.. ada kem.. sbb tu la balik ... 

mmg la sedih cuti midterm xboleh balik tapiiiiii rai dah tak sabar nak pergi kem tu mnggu depan..  mcm best jer.. nt pergi menembak guna M-16.
weeee~ 

bertambah hangit dan hangus la pas ini...

Minggu Lepas pun balik jugak.. yaeyyy.!!!

Home Sweet Home... :)

mnggu ni xbalik sbb ada PILLARS. So dah xleh nk ponteng kann.. kena pergi jugak.. kalau xpergi nanti xboleh nk grade.. take a note... 

k smpai disini saja.. see u.. kalau ada masa lagi.. rai akn update citer terbaru ok.. daaa~
keep smile.. =)