Tuesday, 7 October 2014

kadang-kadang


Kadang-kadang rasa bila hidup kita tak sumbangkan apa-apa pun kepada orang sekeliling walaupun kita mmg nak sumbngkan sesuatu. Tapi kita takut sebab rasa kurang keyakinan nak mulakan.
Kadang kadang bila kita rasa kita tak ada function dalam group atau team tu bila ada orang yang lebih hebat dan bijak berkata-kat serta memberi hujah-hujan yang bernas. Pada masa itu mula la kita mula rasa down, dan rasa kita ni tak menyumbangkan apa-apa pun dalam team.
Tetapi. Kita lupa, di belakang kita ada saja orang yang nampak pengorbanan kita, nampak idea-idea yang kita berikan walaupun bagi kita itu bukan idea yang bagus berbanding dgn team lain. Ada yang ingin jadi seperti kita yang tidak penah putus dan luntur semangat dalam apa jua hal. Ada yg puji dan nampak kesungguhan kita dibelakang tanpa kita ketahui.
Sedarlah wahai hati, ini semua rahsia Allah. Sengaja Allah sembunyikan segalanya untuk kebaikan kita supaya kita tak bongkak dan sombong dikemudian hari. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya.

Terima kasih buat yang meyedari. Alhamdulillah

Monday, 7 July 2014

my second LI

Assalamualaikum w.b.t
Salam Ramadan

Hari ni genap 10 hari berpuasa menunaikan kewajipan sebagai umat islam kepada Pencipta.. Dan juga, hari ni dah masuk 2 minggu rai membuat latihan industri di UDA LAND (North) Sdn Bhd.

Phewww~ biar rai cerita sedikit  UDA LAND, tempat yang rai keja ni merupakan syarikat hartanah iaitu membuat projek perumahan di bahagian utara. Ia lebih kepada pembanggunan kawasan luar Bandar.Rai ditempatkan di bahagian sales and marketing department, ia macam kena jual-2 rumah mcm tu la.

Rumah dia mmg bapak cantik arrr~ lawa gila. Tapi harga pon mau taw la lawa jugak, taw-2 je lah kawasan Penang ni dia punya harga rumah dan tanah mcm mana kann. Mmg MAHAL !

Ini merupakan second LI rai sebelum ,maksudnya tahun lepas rai ad gak buat LI.maksudnya disini, university rai  menawar dua kali LI umtuk kos rai, International Business. Itu yg pelik sikit, lain uni kena buat LI sekali jer, asal uni kitorng kena buat dua kali ? =_=

Sebelum ni punya LI mmg penat gila.. kena jadi sales promoter time bulan puasa (-_-‘) tapi pada kali ni LI much better than before. Dekat dgn umah, keja tak sepenat mcm LI yang dulu this one senang sikit xsusah. Environment dia mcm keja kat dlm opis gitu. Actually that’s my dream nk keja at tempat ala-2 opis gitu. Nak belagak mcm wanita bekerjaya.. muehehehee~

Mmg syukur sgt2 dapt kat sini for my second LI ni.. xmcm dulu, rai buat at BJ Penang. Cuba byangkn rai duduk di sebelah seberang, then kna buat LI at belah pulau. Tapi rai duduk at ostel laa. lagi pun kopak duit ar kalu selalu nk ulang alik dr seberang ke pulau gn nak hadap jam, duit minyak plus duit tol.. mmg sadis la sbb bukak puasa without family.

However,this one punya tempat LI yang lagi baik dan tersangat ok.ALHAMDULILLAH

* sekian dulu, act rai kat tempat keja nie, xade task yang diberi oleh supervisor, bosan-2 mcm nie conteng-2 jap kat blog sambil main game 2048 kat pc.. hehehe~ tQ sbb sudi menyinggah. Kalau  dah singgah tu jgn la segan-2 komen kat bahagian bawah nie ye.. Peace yaw -­_^

Monday, 30 June 2014

roh akan keluar dari badan kita semasa tidur

ASSALAMUALAIKUM.. AND HELLO EVERYONE
okay setelah lama xbukak blog.. *ayat cliche* okay no more that word
okay mngaku rai mmg bz, malas, xsempat, and xad idea *mybe* sorry guys xtaw nak coret, merapu meraban apa kat blog nie. actually byk bnda nk luahkn. tapi jari jemari ni mals nak taip.. aptb
okay guys, so today I want to share something very awesome *mybe* for me ni adalah satu pngetahuan yang amat menarik. so disini  nak share pada semuaaa~ tadaaa 
before that big thanks to http://rahsiaalam.com/ for the info.. 
feel free to read.. enjoy  >_<

Tahukah Anda bahawa roh akan keluar dari badan kita semasa tidur ?. Roh kita akan keluar dari badan untuk menunaikan atau memenuhi sesuatu kehendak kita . Apabila kita tidur dengan lena roh kita akan keluar dari badan dan mencari penyelasaian untuk masalah kita atau mencari sesuatu yang kita inginkan.  Proses inilah yang digelar ” Astral projection ” atau ” Out of body experience “ .

Kebanyakan dari kita pasti ada pengalaman sebegini ; Semasa tidur kita bermimpi atau terasa seperti jatuh dari tempat yang tinggi atau jatuh dari katil , lalu bangun dari tidur. Situasi ini sering berlaku apabila badan kita mula sedar sebelum roh kita kembali , apabila roh kita masuk kedalam badan semasa badan kita mula sedar kita akan mengalami mimpi atau pengalaman sebegini.

Apabila kita bertemu dengan seseorang atau apabila kita kunjungi sesuatu tempat , kita terasa seperti pernah bertemu dengan orang tersebut atau pernah kita kunjungi tempat tersebut. Kadang-kadang apabila kita lakukan sesuatu , kita terasa seperti kita pernah melakukan benda yang sama sebelum ini. Bila kita bertemu dengan mereka ? Bila kita kunjungi tempat tersebut ? Bila kita lakukan perkara tersebut ? . Kita lakukan , kita kunjunggi dan kita bertemu dengan mereka semasa kita keluar dari badan .

Pernahkah anda terasa sangat susah untuk kejutkan seseorang yang sedang tidur ?.
Ini kerana roh orang tersebut berada ditempat yang sangat jauh.
Pernahkah anda terasa sangat penat selepas bangun ?.
Ini kerana anda telah melakukan banyak perkara semasa keluar dari badan. 
Kadang-kandang kita boleh terpandang rupa atau bayang-bayang seseorang yang berada ditempat yang jauh . Kadang-kadang kita boleh dengan suara seseorang yang berada ditempat yang jauh. Kadang-kadang kita akan terlihat rupa orang , rupa kanak-kanak atau dengar suara pada waktu malam atau awal pagi , rupa-rupa tersebut biasanya akan dikaitkan dengan makluk halus tetapi itu adalah aktiviti roh yang telah keluar dari badannya.

Biasanya kita akan dengar suara dan lihat bayangan orang yang sangat menyangi kita. Oleh kerana mereka terlalu sayangi kita , roh mereka akan keluar dari badan semasa mereka tidur dan akan mengunjungi kita. Kita juaga akan keluar dari badan ini dan mengunjungi orang-orang yang sangat kita sayangi.

Biasanya Roh kita akan keluar dari badan untuk mencapai beberapa perkara iaitu :
  1. Untuk berjumpa dengan roh atau orang lain
  2. Untuk berjumpa dengan orang yang kita sayangi
  3.  Untuk mencari pertolongan atau jawapan
  4.  Untuk mencari penyelesaian bagi masalah-masalah yang sedang kita hadapi
  5.  Untuk mencari jalan untuk mendapatkan sesuatu yang diingini
  6.  Menuju ketempat yang telah kita lalui pada hari tersebut
  7. Menuju ketempat yang akan kita lalui pada hari berikutnya
  8. Untuk menyelesaikan sesuatu yang kita rusingkan
  9. Untuk kunjungi alam roh
  10. Untuk berjumpa dengan Guru atau Wali

Biasanya apa yang di lihat oleh roh kita akan dianggap mimpi oleh diri kita.  Sesuatu yang dilihat oleh roh kita tidak semestinya sama dengan alam nyata ini. Alam gaib sangat berbeza dengan dunia ini. Roh kita mungkin akan melihat sesuatu yang tidak dapat diterima oleh akal kita . Lebih kurang 5 % daripada mimpi kita ialah peristiwa benar yang sedang dilihat oleh roh kita , sama ada dialam roh atau ditempat-tempat lain .

Kadang-kadang ada juga orang yang akan melihat diri mereka yang sedang tidur . Ini berlaku apabila roh mereka yang telah keluar dari badan , sedang memperhatikan badannya sendiri.

Monday, 5 May 2014

coretan hidup

Assalamualaikum,

Tepat jam 11.59 pm 04-05-2014

Masih letih, masih lesu, masih belum cukup tidur. Lepas balik dari kem menembak 2 hari berturut2 dengan kaki yang melecet, 3 assignment yang kena hantar pada hari yang sama, dengan kelas esok yang awal pagi, dengan berada di ruang tamu seseorng sambil mendengar alunan zikir. Alhamdulilah

Kadang rasa nak menagis dalm hati, pada zahir tak nampak, tapi batin menjerit kuat menangis teresak-esak memohon penenangan. 
Dalam masa yang sama, badan yang letih, otak yang lesu, anggota yang tiada tenaga memohon pada tuannya untuk berehat, namun akal menidakkan nya. Masih alpa dengan ciptaan manusia, Astgfirullah,

Ya Allah aku terpesong jauh dari mu, aku sedar dengan kelalaian ini, aku nampak aku sedar. Tapi aku alpa. Astaghfirullah, aku tahu aku sedar ini adalah dunia semata-mata, hanya sementara tak perlu dikejar. Akhirat itulah yang perlu di kejar. Ya Allah, aku akur, aku sedar benda yang aku lakukan ni sia-sia, tiada pengisian.
Masa lapang on hand phone slide sana slide sini, main game. Scroll sana scroll sini layan laman sosial. Itu semua membuat kita lupa kan akhirat. Aku sedar. Masa terluang buka labtop tengok movie, main game, bukak laman sosial. Aku sedar.  Astaghfirullh, saban hari, benda sia-sia saja aku buat, tiada benda manfaat di dunia ni yang aku buat untuk bekalan di akhirat. MasyAllah,

Masa terluang borak dengan kawan cakap pasal benda itu, cakap benda ini langsung tak ada peningkatan tiada manfaat, tiada perkembangn dalam meningkatkan kualiti hidup sebagai seorang muslim . Astaghfirullah,


Aku perlukan perubahan, MasyAllah, sungguh besar kuasa mu ya Allah, dalm masa seminit Kau buat hati terbuka, aku tersedar dengan apa yang aku buat selama ni. Aku tau Allah sayangkn aku, mahu umatnya berubah. Semua orang terima perubahan ini, Cuma dia saja perlu sedar dan cepat bertindak. MasyAllah,

Saturday, 22 March 2014

hndphne dah rosak


Assalamualaikum semua.. lamanya xupdate entry baru,

Last entry pasal hndphne rai merajuk. Entry kali ni, hendphne rai betul2 dh rosak n xleh nak pakai. Apek kedai tu cakap xad spare part nk repair hndphne tu.. malangnya nasib ! baru setahun lebih kowt xsmpai setahun stengah pkai dah rosak. Aishhhhh !

dalam kelas stress sgt gn kenkawn yg sibuk melayan gajet mereka.. kiri kanan sibuk melayan smartphones depa tu..
itulah impak technology pada zaman sekarang, bukan apa sometimes benda yg xpenting menjadikan sesorg tu memberontak nk jugak. Am I right ?




k baiii ~

Wednesday, 19 February 2014

handphone ku merajuk la pulak

Assalamualaikum... haloooo.. testing 12345678910..
dh kira ok la kalo dh testing sampai 10 kan.. ahaks..

 cerita yang agak terlalu sedih ni handphne rai merajuk la pulak.. alahai comel + sweet betol gajet aku yang satu ni.. nak merajuk manja mngada2  gn aku.. bukan apa la..

kalo uolls nak tahu knpa gajet rai ni merajuk.. nak dijadikan cerita, hari tu rai ada la cakap nk beli handphne baru,, duk diam tak diam. tup tup dia pulak wt hal xleh nak on..

alahaaii ! masalah la pulak.. acc dh byk kali rai ckap nk beli hndphne baru.. so bila dh p kedai nk repair diorang ckp kna g sony centre at Pasific utk repair.. myb akn mncecah rm ratus ++ lah..

alamak ! duit lagi, so now no wassap, no wechat, no songs, no video..

memandangkan hndphne rai xada sbb rai tinggal at umah sbb skrang rai ad at hostel UniMAP, kat sini rai asyik terbayang, termimpi nak pkai iPhone 5s, iyolah dh jadi kegilaan org ramai kan, student kat sini pon boleh tahan kaya jugak, ramai plak yg pkai iPhone 5s nie.. makin rasa mmbuak2, ad jeles rai tngok.. korang dpt duit mana haaaaaa~~~ *nmpk x puas hati kat sini*.. hahaha

xlama lagi nk kuar iPhone 6 pulak.. memandangkn harganya yg mahal and rai pun mmg xmampu nk beli sbb onggkosnya enngak ada sik.. iPod touch 5 generation pon jadi lah.. dlam lingkungan harga RM799 and ++ kot.. boleh la beli kot.. Insha Allah :)



Insha Allah dgn izin Allah..

love. live. laugh 

Sunday, 5 January 2014

situation by situation

ASSALAMUALAIKUM...

pagi yang indah, cuaca yang baik..suasana sunyi sepi. sesuai untuk study
tapi apa yang aku buat. singgah sini update entry baru..
hahaha~

setelah berhari hari studi, memerah otak time utuk relax2 jap, sesi luahan perasaan di blog terchenta ni.
 xsalah kan, tapi kalau hari2 studi non-stop boleh jadi gila ow, so cara utuk elak dari jadi gila relaxkan otak ok.? heee -peaceYaw-

first situation:
pertama kalinya, aku xtahu apa salah aku sebenarnya, dan xpasti adakah salah aku atau memang dia yang suka ambil tindakan begitu. manusia ni complicated ah.?
tambah si perempuan ni. aishhhh~
bila mai emotional thap nk gaban dia tu mulalah xmaw ckap. ok fine xpe la xcakap sehari dua, ni mai sampai sebulan pulak xcakap. sbelom ni baik2 ja sembang melawak, mai satu tahap tu diam terus,
apa maslah dia sebenarya.? you make me feel guilty you know.
awak, awak taw x, xbaik memutuskan silaturahim antara manusia.


second situation:
yang ini pun still lagi berkaitan dengan perempuan. aku ingat lelaki je ego tinggi melangit, xsanggka prempuan pun xnak mengalah dgn ego dia ni hahaha..
xnak mengalah, nak jugak rasa diri dia betul.. MasyaAllah, berkira tak bertempat,
haiyya.. tak taw la nk ckp apa dah.

aku ni dok kutuk org pulak, sedar tak diri tu perempuan, yg kamu ni pun perempuan jugak
itula, hahaha~ nak buat mcm mna kan.. reality~ kita xleh nk lari dari reality. betol x.?

sampai disini dulu luahan hati saya. terima kasih kerana sudi membaca. wassalam ~
Live.Love.Laugh